bezár
 

art&design

2014. 02. 10.
Átadták a 2013-as Katalizátor-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a 2013-as Katalizátor-díjakat Összesen több mint 130 pályázat közül választott a zsüri, a Motor kategóriában a Gallery8, míg a Művészet kategóriában A hiányzó padtársat ítélték az év legjobb elkötelezett projektjének, ezeket fejenként 500 ezer forinttal jutalmazták.
A Gallery8 Roma Kortárs Művészeti Tér és A hiányzó padtárs társadalmi színházi program nyerték a 2013-as Katalizátor-díjat. A tranzit.hu által alapított díj vasárnapi átadóján a Trafóban, mintegy kétszáz résztvevő jelenlétében, két kategóriában hirdettek győztest.

A Motor kategória győztese, a Gallery8 Roma Kortárs Művészeti Tér a Mátyás téren található, Budapest 8. kerületének szívében, vagyis a fővárosnak túlnyomórészt romák által lakott részén. Galériájuk egy valódi interkulturális tér, ahol a romák és nem-romák közti kísérletezés, kreativitás, együttműködés, eszmecsere helyet kaphat, új alkotásokat és megoldásokat eredményezve ezzel egy jövőbeni békés együttélés érdekében. A Gallery8 célja továbbá, hogy fiatal romák innovatív projektjeit és kísérleti jellegű, interdiszciplináris munkáinak kidolgozását segítse elő. Reményeik szerint a Gallery8 olyan térré válik majd, melyben a roma kortárs művészet legújabb gondolatai, diskurzusai, trendjei kellőképpen kibontakozhatnak.
Calling cards, kiállítás, 2013, Gallery8 © Gallery8 Facebook

A Művészet kategória nyertese, A hiányzó padtárs társadalmi színházi programot társadalomkutatók (Anblokk, Parforum), drámatanárok (Káva) és amatőr roma színészek hozták létre 2012-ben, és mutatták be eddig 16 alkalommal középiskolai osztályoknak. Ez a színház nem színház. Inkább művészeti beavatkozás, amely a társadalomtudományi kutatás és a részvételi színház formáit használva közös gondolkodásra, a másként gondolkodás közös terének kialakítására törekszik. A program egyetlen témára összpontosít: a magyar oktatási rendszer visszásságaira, annak a társadalmi egyenlőtlenségeket fenntartó és megerősítő szelekciós mechanizmusaira. A részvételi színházi előadás az iskolai karrier legfontosabb szelekciós pontjait (beiskolázás, csoportba sorolás, továbbtanulás) fiatal tehetséges roma színészek előadásában, az ő tapasztalataikat megjelenítve, az ő nézőpontjukból mutatja be "jó hírű" városi gimnáziumok érettségi előtt álló diákjainak.A záróesten a jelöltek bemutatkozását és egy nyilvános vitát követően döntött a zsűri, a részvételiség elveinek megfelelően a pályázatnak ebben a szakaszában is volt alkalma tehát a közönségnek a pályamunkák megvitatására – ahogy a rendszert meghatározó nyilvános fórumon és az azt követő előválogatáson is.

A díjátadó Stephan Dillemuth, Maxi Baumgartner, Mirja Reuter és Florian Gass német művészek performanszával zárult, amit a tranzit.hu irodájában tartott nyilvános workshop és szabadiskola keretében dolgoztak ki.


A 2013-as Katalizátor-díj döntősei:

Művészet kategória:

20 forintos operett

Az operett 2012 óta hajózik Óriásmókusával, vándorló utcaegyetemével és nomád hírcsatornáival a Nyolcadik Tengeren, Budapest 8. kerületében. A budapesti Pneuma Szöv. hálózat és a német Mobil Albania színházi kollektíva projektjének kiindulópontja a köztér, ahol az aktuális társadalmi-politikai átalakulások lecsapódnak, zajlanak. A színház célja, hogy a peremvidékek művészeit a középosztály számára fenntartott terekbe, zónákba hívja, hangjukat hallhatóvá tegye, és a közös alkotási folyamaton keresztül kézzelfoghatóvá tegye egy új, nyitott társadalom lehetőségét. Az eldobott gondolatok, tárgyak és helyek tömegesen újratermelődő hulladékaiból épül fel a 20 forintos operett szegény színháza.

További részletek: >>>A város és a lakói

Az Albert Schweitzer Alapítvány kezdeményezésére létrehozott, önkéntes alapon működő projekt célja az előítéletek megszüntetése, a Budvár Szociális Központ hajléktalanszállójában élők társadalmi reintegrációja. A projekt a hajléktalanság, tágabb értelemben pedig az otthon és otthontalanság kérdéskörét vizsgálja egy szűkebb közösség életében úgy, hogy a városban élő hajléktalanok és önkéntesek bevonásával közösen hoznak létre olyan nyilvános eseményeket (fórumokat, foglalkozásokat, figyelemfelkeltő akciókat, színházi eseményeket), amelyek során lehetőség nyílik arra, hogy a témát jobban megértsük, ez által pedig a hajléktalanszálló működtetőivel, a későbbiekben pedig a város vezetőivel közösen a valós problémákra hosszú távon megoldási javaslatokat keressünk.

További részletek: >>>Open Doors Hungary

Az Open Doors egy olyan művészeti projekt, amely az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült és menedékkérő fiatalok számára állít komplex programot a vizuális kommunikáció, az építészet és a design eszközeivel. A program célja, hogy a menekült fiatalok sikerrel illeszkedjenek be a magyar társadalomba, önkifejezési eszközeik és minőségi kapcsolataik fejlődjenek. A projekt során a fiatalok maguk is a tervezési folyamat részeseivé válnak, az ő döntéseik nyomán születik meg a végeredmény. A “design", mint problémamegoldó módszer ezáltal modellt állíthat más problémák megoldására is. A problémafelvetés, tervezés, kivitelezés munkafolyamata arra tanítja a résztvevőket, hogy a felvetett problémák megfelelő eszközök segítségével megoldhatóak.

További részletek: >>>Motor kategória:

Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó

Az intézmény 2011 őszén kezdte meg működését egy Mátyás utcai pincében, a Friscóban. Céljuk egy olyan kulturális és közösségi találkozópont létrehozása volt, amely befogadja az igazságosabb, szolidárisabb, élhetőbb, illetve fenntarthatóbb társadalomért tevékenykedő kezdeményezéseket. Miután a Friscót kinőtték,a Gólyába költöztek át abból kiindulva, hogy a Corvin-Szigony Projekt és a dzsentrikfikációs folyamat határán a fenti csoportok mellett a helyi lakókkal és a 8. kerületi kezdeményezésekkel is sikeresen tudnak majd együttműködni. Építve a Gólya kultikus történetére, a kerület életébe szervesen beágyazódva dolgoznak, elősegítve a mozgalmi mező és a létező társadalmi valóság közötti kölcsönhatást. A Gólyát szövetkezeti formában üzemeltetik, ami maga is kísérlet egy új vállalkozási forma kidolgozására.

További részletek: >>>

Valyo - Város és Folyó Csoport

A Valyo 2011 óta foglalkozik Budapest és a Duna összekapcsolásával. Céljuk, hogy a Duna felkerüljön a budapestiek mentális térképére, hogy a lakosok magukénak érezzék ezt a természeti értéket. Felhívják a figyelmet a jelenleg rendelkezésre álló Duna-parti helyszínekre és újakat teremtenek. A kiválasztott helyszínekre eseményeket, rendezvényeket szerveznek, ahol interaktív, játékos formában irányítják a figyelmet a budapesti Duna-part szépségeire. A Dunafesztivál és a Valyo Part minden napjára különböző kulturális és sporteseményeket szerveztek, voltak civil beszélgetések, jógaórák, petanque és tengóbajnokság, meditáció, filmklub, fotókiállítások, kölcsönözhető könyvek és bulik is.  Emellett a Valyo volt az elindítója a Maradjanak a FÁK a Rómain elnevezésű Facebook csoportnak, valamint szervezője a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott mobilgát-terveket bíráló, több, mint 2000 főt mozgósító tüntetésnek. Hosszútávon a pesti rakpartot egy élhető, rekreációra és sportra használt zöldövezetként képzelik el, ami ezáltal a lakosok mindennapjainak természetes részévé válna.

További részletek: >>>Káva Kulturális Műhely

A Káva hazai és nemzetközi programokat bonyolító színházi és drámapedagógiai műhely. Olyan fórumként definiálja magát, ahol a munkában, játékban résztvevők (színészek, nézők, kutatók, drámatanárok, rendezők) azt kutatják, hogy mit jelent embernek lenni a jelen társadalmában, mi a viszonyunk az általunk felvetett emberi, erkölcsi, társdalmi kérdésekhez és problémákhoz. Fő tevékenységük színházi nevelési előadások készítése iskolai csoportoknak, ugyanakkor elkötelezettek drámaprogramok és hosszabb távú drámaprojektek megvalósításában is. Az ország különböző pontjain főként 7-18 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok csoportjaival dolgoznak, de kísérleti előadásokat adnak elő felnőttek számára is.

További részletek: >>>

Lead: a plakátot tervezte: Rónai Péter.


 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés