bezár
 

art&design

2014. 02. 25.
"Látás a mozgásban" – A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok kiállítása
Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33–37.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Látás a mozgásban"  – A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok kiállítása 2014. február 20-án este nyílt meg a 2013-as Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállítása az Iparművészeti Múzeumban.
A fiatal tehetségek alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítő ösztöndíjpályázatra beérkezett munkák elbírálásakor a leadott téma innovációs tartalmát, társadalmi és gazdasági jelentőségét vették figyelembe, de hasonlóan fontos szempont volt annak nemzetközi összehasonlításban is értékelhető újdonságtartalma. 

A 2014. április 6-ig látogatható kiállításon kilenc fiatal tervező, Geréby Zsófia, Giba Ágnes, Hukaya Simon, Jani Zsuzsanna (2011-es ösztöndíjas), Juhász Ádám (2011-es ösztöndíjas), Kiss-Gál Gergely (2011-es ösztöndíjas), Lantos Tímea, Németh Krisztina és Somogyi Éva munkái tekinthetők meg.

A kiállítás megnyitóján a vendégeket Dr. Jékely Zsombor, gyűjteményi főigazgató-helyettes köszöntötte; a kiállítást dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke, valamint Mascher Róbert DLA, designer, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke nyitották meg.

Dr. Bendzsel Miklós megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az immáron negyed évszázados múltra visszatekintő díj az állandóságot, a folytonosság biztonságát jelenti, miközben alapvető értéknek tekinti az állandó megújulást, a változásokra való reflektálást. Az alapvetően kormányzati, felsőoktatási szervezetek által létrehozott és fenntartott öszöndíj stabilitásában az üzleti szféra is jelentős szerepet játszik. Ennek követendő példája a 2013-as pályázathoz csatlakozó, a magyar design kultúra világhírű képviselőjeként számon tartott Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szerepvállalása, akik konkrét tervezési feladatot is hirdettek: a pályázóktól Herendi porcelánból, hagyományos és XXI. századi jegyeket ötvöző, stílusteremtő étkészlet tervezését várta.

A 25 éves múltra visszatekintő ösztöndíj eddig közel kétszáz fiatal alkotó számára biztosított lehetőséget az iskolák befejezése utáni, gyakran bizonytalan időszakban innovatív programok és projektek megvalósítására.

Az immáron a napjaink kívánalmainak megfelelő pályázat nyertesei a korábbinál magasabb ösztöndíjban (havi 150.000 forint) részesülnek, összesen 6 hónapon keresztül, melynek végén kiállítás keretében mutatják be az ösztöndíjasok munkájuknak eredményeit. A pályázatra jelentkezhetett minden fiatal, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet.

A 2013-ban a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett ösztöndíjpályázat finanszírozásában részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállítása mellett, ugyanott tekinthető meg a 2013-as Kozma Lajos ösztöndíjasok tárlata is. A 2014. február 21. és április 6. Között látogatható kiállításoknak helyt adó Iparművészeti Múzeum hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között várja a látogatókat.

További információ: www.sztnh.hu

Fotó: Szikora Zsombor
Forrás: sajtóközlemény
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés