bezár
 

art&design

2014. 02. 28.
Kortárs szobrászati konferencia a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az innovatív nemzetközi példák és gyakorlatok hazai átültetését, a magyarországi kortárs képzőművészeti szcéna szorosabb összefogását célozza a Műcsarnokba péntekre meghirdetett, egynapos kortárs szobrászati szakmai konferencia.
"A hazai kortárs művészeti piac mélyponton van, és mára jól látszik, hogy a nemzetközi szcéna nélkül értelmezhetetlen. A gondok fő oka, hogy még mindig a bezártsággal, a vasfüggöny mögötti gondolkodással küzdünk, csak ebben az országban gondolkodunk, ezért a szakmának lépésváltásra és összefogásra van szüksége" - mondta el az MTI-nek a Bergman Galéria által a Magyar Szobrász Társasággal, a C3 Atelier-vel és a Symposion Alapítvánnyal együttműködésben szervezett konferencia főszervezője.
    
A Bergman Galériát vezető Gajzágó György hangsúlyozta: a kortárs képzőművészet bizonyos értelemben iparágként működik, de Magyarországon ezt sokan még mindig nem látják, és egyedül az államtól várják a támogatást. "A külföldi kortárs művészek úgy jelennek meg a világon, mint egy produkció, külön iroda kezeli az imázsukat és a programjukat. Azt kell tehát először is kitalálni, hogyan lesz produkció: ezt meg lehet tanulni, és ha lesz produkció, ahhoz már lehet szponzorokat, befektetőket szerezni vagy állami pénzt kérni" - jegyezte meg a főszervező.
    
Hozzátette, a potenciál és a világszínvonalú művészek nem hiányoznak Magyarországon, ezért céljuk egy olyan program meghirdetése, amelynek keretében a magyar művészek beszélgetéseken, szabadegyetemeken gondolkodnának arról, hogyan lehet a külföldi szcénában megjelenni.
    
Gajzágó György elmondása a szerint a konferenciára előzetesen 120-an regisztráltak: művészeti hallgatók és oktatóik (a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével), aktív szobrászművészek, galeristák, kurátorok, művészetmenedzserek, kulturális tisztségviselők, művészeti újságírók és egyéb érdeklődők.
    
A konferencián előadást vagy prezentációt tart mások mellett Baráz Tamás és Péter Ágnes szobrászművész, Wehner Tibor művészettörténész, Gajzágó György, és a szobrászok többek között számukra hasznos alkotóprogramokat, alternatív anyagokat, technológiák is megismerhetnek.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés