bezár
 

art&design

2014. 03. 03.
Újabb omlások történtek Pompejben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy két méter magas fal omlott össze hétfőn Pompejiben. A hét végén két ókori épület veszítette darabjait az ásatások területén.
A heves esőzésben egy ókori üzlethelyiség tartófala dőlt le - jelentette az olasz műemlékvédelmi felügyelőség. Az omlás az ásatásoknak a látogatók elől lezárt részén történt.

Szombaton a pompeji Venus-templom egyik árkádjáról hullottak le darabok. Vasárnap a Nocera-kapu közelében levő ókori temető egyik sírjának fala, egy majdnem két méter magas és három és fél méter széles fal omlott le. Nem számít újdonságnak, hogy akárhányszor esik az eső, Pompeji darabjait veszíti.

Korszerű műemlékvédelmi beavatkozások hiányában az ókori város romjait, amelyek 1997 óta a világörökség részei, csapadék rombolja. 2010-ben a Gladiátor-iskola fala dőlt össze. Ezt követően az Európai Unió 105 millió eurós segítséget ajánlott fel Pompeji helyreállítására.

Az összeget Olaszországnak 2015-ig kell felhasználnia, máskülönben elesik a támogatástól. Mostanáig a pénz egyharmadát használták fel több mint húsz restaurálási beavatkozás megvalósítására.

Pompejit csakis a gyors fellépés mentheti meg. Az olasz bürokrácia lassúsága azonban több kárt okoz, mint a Vezúv 79-es kitörése és Pompeji második világháborús bombázása 1943-ban - nyilatkozott az olasz műemlékvédelmi felügyelőség illetékese a La Stampa napilap hétfői számában.

Dario Franceschini, az új római kormány kulturális minisztere azonnali akciótervet ígért Pompeji megmentésére, de a La Stampa szerint ígéreteket már elődjei is tettek, most eredményre is szükség van.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés