bezár
 

art&design

2014. 03. 05.
Megújul a Néprajzi Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megváltozott arculattal és megújult küldetéstudattal folytatja munkáját az idén 142. születésnapját ünneplő budapesti Néprajzi Múzeum.
Nem külsőségekben, hanem tartalmában, a közönség felé közvetített üzenetében akar megújulni a Néprajzi Múzeum, amely olyan nyitott kulturális térré akar válni, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással - hangsúlyozta Kemecsi Lajos, az intézmény főigazgatója a múzeum napján szervezett szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az épület homlokzatát díszítő molinókon a 2013 őszén elfogadott küldetésnyilatkozatban szereplő négy hívószó - érték, élmény, ember, emlék - jelenik meg markánsan az idén nyíló három időszaki kiállításhoz kapcsolódva.

Hangsúlyozta: ez a négy fogalom kifejezi azt, ahogyan a Néprajzi Múzeum munkatársai a közösségről, a kultúráról, a hagyományról és a megújulásról gondolkodnak. A küldetésnyilatkozat nagy hangsúlyt fektet a társadalmiságra, a kultúrák és identitások sokszínűségének bemutatására, megértésére és elfogadására.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti nemcsak a magyarországi, hanem az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit.
A múzeumi napon, szerdán nyílik a Boglár Lajos kultruális antropológus amazóniai gyűjteményének tárgyait bemutató Tollvarázs, valamint a Csendéletek a Székely Partiumban - Kutatók a terepen című tárlat.

Az utóbbi egy 2004 óta tartó, Csajbók Csaba építészmérnök által vezetett építészeti-néprajzi felmérés eredményeibe enged bepillantást, a június 9-ig látogatható Tollvarázs című kiállításon egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült tárgyak láthatók.

Boglár Lajos hagyatékából a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány Fogadj örökbe egy tárgyat! című internetes szponzorkereső kampány révén, 45 egyéni és 3 intézményi támogató segítségével sikerült 70 tárgyat megvásárolni - mondta el Kemecsi Lajos.

Az idei kiállítások között szerepel az április 10-től látható Bicikliváros című tárlat, amely a Szabadkai Városi Múzeumban rendezett A biciklisek városa című kiállítás anyaga mellett a budapesti kerékpáros kultúrát is bemutatja. Tárgyak, képek és szövegek segítségével az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket vonultatja fel az április 18-tól látogatható kiállítás.

A drótostótok, a teknőscigányok és az üstfoltozók életmódját, társadalmi helyzetét és kulturális szokásait, valamint a jellegzetesen magyar kerámiatípust, a miskakancsót mutatja be a júniusban nyíló két tárlat.

A Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódva Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát ismerteti meg a közönséggel népzenei felvételek, kiadványok és néprajzi tárgyakon keresztül a szeptember 14-től látogatható kiállítás.

A holokauszt-emlékév részeként És mi volt azelőtt? címmel október 30-án nyíló tárlat azt a kérdést járja körül néprajzi és antropológiai eszközökkel, hogy a magyarországi - elsősorban vidéki - zsidóság hogyan élte hétköznapjait, ünnepeit a második világháborút megelőző időszakban, milyen gazdasági, kulturális, társadalmi szerepet töltött be a lokális társadalmakban.

Torday Emil 1907 és 1909 közötti kongói expedíciójának kollekciójából mintegy 100 darabot láthat a közönség a novemberi kiállításon, a gyűjteményhez katalógus is készül.
Idén a Néprajzi Múzeum fogadja be a 21. Betlehemi Jászol Kiállítást - kiegészítve a saját gyűjteményéből származó néprajzi témájú iparművészeti tárgyakkal - amelyet december 4-től 2015. január 11-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés