bezár
 

art&design

2014. 04. 08.
Damien Hirst leleplező önéletrajzot ír
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Készülő önéletírásában a modern brit művészeti világról rántja le a leplet Damien Hirst - adta hírül a BBC News.
A szerény sorból származó Hirst manapság az Egyesült Királyság leggazdagabb élő művésze, a The Sunday Times szerint 215 millió font (közel nyolcvan milliárd forint) vagyona van.

A Penguin Books kiadó azt ígérte, hogy a művész memoárjait "radikális" stílusban nyomják ki, a könyv megírásával James Fox újságírót bízta meg. Fox jegyezte a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards memoárját, és ő írta azt az 1941-es híres kenyai gyilkossági esetről szóló könyvet, amelyből az Úri passziók című film készült 1987-ben.

Hirst alapító tagja volt a Fiatal Brit Művészek (YBA) mozgalmának, amelyben számos más alkotó mellett Tracey Emin, Sarah Lucas és Mark Wallinger is szerephez jutott.

Legtöbbjük a nyolcvanas évek végén a londoni Goldsmith College diákja volt. Első fontosabb kiállításukat egy raktárépületben rendezték meg. A tárlat sok tekintélyes gyűjtőt vonzott, Charles Saatchi is megnézte, aki később Hirst egyik legnagyobb támogatója lett.

Hirst munkái - amelyek között fröcskölt képek és formaldehidben tartósított birka vagy cápa is akad - rendre sokkoló hatásúak.

A műveiből 2008-ban rendezett árverésen azonban rekord összegért, 111 millió fontért keltek el az alkotások.
"Meglehetősen rossz környezetben nőtt fel az anyjával.

Ő és bandája, akik közül sokan csatlakoztak a YBA-hoz, idejük felét betöréssel, lopással és egyéb bűncselekmények elkövetésével töltötték, a maradék időben pedig már egészen fiatal koruktól kiélték a művészet iránti szenvedélyüket" - fogalmazott Fox.

Az író elmondta, hogy nagyon megragadta Hirst rettenthetetlensége, hogy semmit sem tart elképzelhetetlennek, hogy minden szabályt áthág, ami nagy részben az egykori hátteréből fakad. 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés