bezár
 

art&design

2014. 04. 09.
Megérkeztek Szegedre az egyiptomi kiállítássorozat első darabjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkeztek Szegedre a Móra Ferenc Múzeum által szervezett A fáraók Egyiptoma című kiállítássorozat első darabjai szerdán; a Kass Galériában péntektől látható első tárlaton az egyiptomiak temetkezési szokásait elevenítik fel - mondta el az MTI-nek Fogas Ottó, a múzeum igazgatója.
A szakember kifejtette: a pénteken nyíló tárlat mintegy hetven darabos anyaga a budapesti Szépművészeti Múzeumból érkezett.

Az egyiptomi kultúra temetkezési szokásait, hitvilágát megelevenítő kiállításon látható lesz egyebek mellett egy aranyozott szarkofág, az egykor az elhunytak szerveit őrző kanópuszedények, ékszerek, fa fejtámasz és a különböző temetési könyvek részletei is.

A galériában berendezett sírkamra festése, installációi is kézzel készültek, a múzeum munkatársai hét héten át készítették a rajzokat és a hieroglifákat, amelyekhez magyar nyelvű fordítások is kapcsolódnak majd - mutatott rá az igazgató.

A tárlatnak a Kass János életművét bemutató, kéttermes Kass Galéria ad otthont. Az épületben mindig látható időszaki tárlat is, így most a kisteremben megjelennek a Kossuth-díjas, 2010-ben elhunyt művész ókorral és Egyiptommal kapcsolatos alkotásai.

A monstre kiállítássorozat a nyár folyamán teljesedik ki: a Kass Galéria tárlata után májusban a Fekete-házban nyílik a következő kiállítás, amelynek a balzsamozás, az orvostörténet és a korabeli írásbeliség lesz témája. Júniustól a Móra Ferenc Múzeum főépületében is az ókori Egyiptomnak szentelt kiállítás várja a látogatókat. A tárlatok az év végéig lesznek megtekinthetők.

A három kiállítóhelyen kilenc teremben 1200 négyzetméteren mutatják be az ókori kultúrát mintegy négyszáz tárggyal. A tárlatok anyagát Európa több múzeumából kölcsönözték, az eseménysorozat biztosítási értéke meghaladja a hárommilliárd forintot.

Érkeznek tárgyak egyebek közt a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a Heidelbergi Egyetem gyűjteményéből, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum is bekapcsolódott a programba.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés