bezár
 

art&design

2014. 04. 12.
Könyvfesztivál - Exkluzív corvina-kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mátyás király könyvtárából ellopott négy 15. századi díszkódex látható azon az exkluzív corvina-kiállításon, amely április 23-án nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.
Mindössze két hétig, május 6-ig tekintheti meg a közönség azt a négy corvinát, amelyeket a török hadak a 16. században elvittek Mátyás király könyvtárából, majd miután fejedelmek, főpapok és tudósok évszázadokon keresztül sikertelenül próbálkoztak visszaszerzésükkel, 1869-ben Abdul Aziz szultán ajándékaként végül visszakerültek Budára.

A négy kódex - Szent Ágoston, a történetíró Polybios, a komédiaszerző Plautus és a humanista Trapezuntius - kiválóan reprezentálja az egykori Corvina Könyvtárat, hiszen található közöttük itáliai kézirat, de olyan is, amely a Mátyás alatt létesített budai könyvmásoló- és miniátorműhely munkája. Három kódex az eredeti bársonykötését viseli, amely szintén a budai műhely könyvkötőjének mesterségbeli tudását dicséri.

A 15. századi kódexek mellett további eredeti török kéziratokat is megtekinthetnek az érdeklődők az OSZK anyagából. A kiállításon az eredeti corvinák megtekintése mellett facsimilék és digitális corvinák lapozgatására is lehetőség nyílik. Megtekinthető lesz az "Isztambuli antifonálé" másolata is, amelynek eredetijét az isztambuli Topkapiban őrzik. Az 1360 körül készült kódex az Anjou-kori magyar könyvkultúra kimagasló emléke.

A négy díszkódexet ebben a kontextusban még soha nem láthatta a nagyközönség. A corvinák a legszigorúbb műtárgyvédelem alatt állnak, kiállításukra csupán nagy időközönként, rendkívüli alkalmakkor kerülhet sor - közölte az intézmény az MTI-vel.

A kiállítás a Yunus Emre Intézet - Budapesti Török Kulturális Központ és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, amelynek díszvendége Törökország lesz.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés