bezár
 

art&design

2014. 04. 14.
Henri Matisse papírkivágásainak szenteli új tárlatát a Tate Modern
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Henri Matisse francia festőművész 1936 és 1954 között született papírkivágásainak szenteli legújabb tárlatát a londoni Tate Modern.
 Az április 17-én nyíló Henri Matisse: The Cut-Outs című kiállítás a modern művészet óriásaként ünnepelt alkotó (1869-1954) pályafutásának utolsó fejezetét tárja a látogatók elé. A mintegy 120 művet felvonultató tárlat a művész 1936 és 1954 között született papírkivágásainak szentelt eddigi legátfogóbb kiállítás.
    
Matisse a hatvanas éveinek végén kezdett foglalkozni az új technikával, amikor megromlott egészségi állapota miatt nem volt képes festeni, ezért színes papírkivágásokat kezdett alkalmazni vázlatainak elkészítéséhez. Idővel aztán teljesen áttért az új módszerre.
    
A szeptember 7-éig látogatható tárlaton hóvirágok, táncosok és cirkuszi jelenetek kavalkádja várja a látogatókat. A merész, gazdag és gyakran hatalmas méretű alkotásokban lenyűgöző egyszerűség és hihetetlen kreatív kifinomultság keveredik egymással - olvasható a Tate Modern honlapján.
    
A kiállításon szerepel többek közt az 1953-as The Snail című alkotás az ugyanabban az évben készült Memory of Oceania és a Large Composition with Masks című művekkel együtt. Egy Matisse műhelyéről készített fénykép szerint az alkotásokat eredetileg egy egészként álmodta meg a művész, és ez lesz az első alkalom, hogy megszületésük óta együtt mutatják be őket.
    
A londoni kiállítást követően az alkotások a New York-i Modern Művészetek Múzeumában fognak vendégeskedni, mielőtt visszakerülnek az állandó lakhelyükként szolgáló galériákhoz és magángyűjteményekbe.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés