bezár
 

art&design

2014. 04. 15.
Eladta a Mucha-plakátgyűjteményét Ivan Lendl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eladta Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjaiból álló gyűjteményét Ivan Lendl, az egykori világhírű cseh teniszező.
A 116 plakátból álló gyűjteményt, amely a világon a legnagyobb Mucha-plakátkollekció, Richard Fuxa cseh vállalkozó vette meg - jelentette a cseh közszolgálati rádió kedden.
    
Fuxa a rádiónak nyilatkozva a vételárat nem kívánta nyilvánosságra hozni. Prágai szakértők szerint a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára - azaz több mint 600 millió forintra - tehető.
    
A vállalkozó szerint a gyűjtemény rövidesen világ körüli útra indul, Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban is érdeklődnek utána. Később a plakátok Prágában egy galériában lesznek tartósan láthatóak.  
    
A plakátokat Ivan Lendl, az 1986-ban az Egyesült Államokba távozó egykori cseh teniszcsillag gyűjtötte össze. A gyűjtemény első ízben tavaly Prágában volt látható, ahol mintegy 180 ezer ember nézte meg.
    
A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 volt látható Prágában. Az alkotások nagyobbik részét a Polgármesteri szalonban mutatták be, amelynek falait szintén Mucha-festmények díszítik. Az egykori sztárteniszező korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban található múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.
    
Alfons Mucha (1860-1939) a 19-20. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.
    
Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés