bezár
 

art&design

2014. 04. 23.
Kiállítás Marosvásárhelyen Marx József emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virtuális kiállítással ünnepli a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Marx József fotóművész születésének századik évfordulóját.
 Az intézmény szerdai közlése szerint a virtuális kiállítás a színház honlapján, a http://www.nemzetiszinhaz.ro/arhiva-teatrului-hu/in-memoriam.html címen érhető el, ahol Marx Józsefnek a marosvásárhelyi színház előadásairól készült fényképeiből látható néhány.
    
Marx József marosvásárhelyi fotóművész 1914. április 16-án született az erdélyi városban és ugyanott halt meg 1992-ben. Pályája alatt több mint 1300 kiállításon vett részt, munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 1961 és 1983 között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mindkét tagozatának szerződéses fényképésze volt. Ő alapította 1953-ban a marosvásárhelyi fotóklubot, amelynek mintájára más erdélyi városokban is hasonló intézmények alakultak.
    
Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki a kiállítás kurátora is, úgy véli, hogy a múltban sokan fényképeztek színházi előadásokat, de keveseknek sikerült olyan minőséget létrehozniuk, mint Marx Józsefnek, aki optimizmusával, felkészültségével egy-egy közepes előadásból is remek pillanatokat hasított ki optikájával.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés