bezár
 

art&design

2014. 04. 28.
Retro majális a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományos májusfaállítással és felvonulással retro majálist rendeznek május 1-jén a Sóstói Múzeumfaluban.
Kisgyörgy Tamás, a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői intézmény közművelődési munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta: az 1970/80-as évek majálisainak visszaidézése a cél, persze az egykorvolt politikai kötöttségek elhagyásával, most a szórakozás, a vidámság kap hangsúlyt a rendezvényen.
    
A felvonulás előtt felállítják a régi idők májusfáját is, amelyet réges rég az udvarló legények állítottak a lányos házakhoz. Egyes térségekben a fiúk a rokonlányoknak is állítottak fát valamikor, sőt a közösségeknek szintén volt májusfája, amelynek esti kidöntését ünnepség és táncmulatság kísérte.
    
A kivágott, magasra nőtt fát, általában nyárfát, vagy vadkörtét  régen szalaggal díszítették, s a kiszemelt lány házának kerítéséhez rögzítették. A májusfa mintegy jelzés volt, hogy a megjelölt házban lakó, eladósorban lévő lánynak már van udvarlója.
    
A két világháború között egyébként szokásban volt, hogy a faállítást szerenád is kísérte, s lány az ablakban egy szál meggyújtott gyufával jelezte, elfogadja az éji zenét. Aztán kiment a nótázó legényekhez, s borral kínálta őket, miközben csókot váltott kedvesével.
    
A közösségek májusfájának tetejére a díszes szalagok mellé általában ételt és italt is kötöttek, amiért a legények igyekeztek felmászni és leszedni. A többiek addig körbetáncolták a fát, majd kidöntötték és táncmulatsággal zárták a napot.
    
A Sóstói Múzeumfalu jánkmajtisi portáját csütörtökön 11 órakor állítják fel a májusfát, a Lőkötő Néptáncegyüttes tagjainak közreműködésével. Utána indul a felvonulás, zenebonával, üdvrivalgással, színes lufikkal, feldíszített járművekkel, a menetelők ricsajával. A faluközpontban lévő színpadhoz vonulnak a résztvevők, ahol folytatódik a program az Eastern Eagles Line Dance Country Club táncbemutatójával, a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola kardozóinak látványos fellépésével, és a Burattino Bábszínház előadásával. A májusfakidöntéshez a Szívtiproll Együttes szolgáltatja a zenét, majd retro táncház zárja a május elsejei mulatságot a skanzenben.
    
A 17 óráig tartó majálison lesz vurstli, szekerezés, íjászviadal, népi játékok versenye, kézműves- és kismesterség bemutató is, az ellátásról pedig gasztro-udvarban gondoskodnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés