bezár
 

art&design

2014. 05. 06.
Művészeti fesztivál kezdődik Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdán kezdődik Veszprém kulturális életének egyik legnagyobb eseménysorozata, a Gizella Napok Művészeti Fesztivál, amely öt nap alatt számos programmal várja a közönséget és amelynek keretein belül első alkalommal rendezik meg a Magyar Értékek és Hungarikumok Ünnepét.
A megnyitót szerdán a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben tartják, ahol a város jelentős vallási és történelmi gyökereihez híven kiállítás nyílik Gizella királynéról. A tárlaton köszöntőt mond Márfi Gyula veszprémi érsek és Porga Gyula polgármester - közölték a szervezők az MTI-vel.
    
Rainer Pál történész Gizella királyné kultuszáról csütörtökön tart előadást a Laczkó Dezső Múzeumban, míg pénteken a Szaléziánumban Hitvallók, vértanúk és boldogok a huszadik században címmel rendeznek konferenciát.
    
Számos koncert is színesíti a kínálatot: a Cello Street nevű amerikai formáció Matt Alber Grammy-díjas énekessel lép fel a közelmúltban átadott rendezvényközpont, a Hangvilla Színháztermében csütörtökön. Másnap a Vad Fruttik és a N.O.H.A. ad koncertet. A Várszínpadon szombat este Cserháti Zsuzsa és Máté Péter dalai szólalnak meg Tóth Vera, Keresztes Ildikó és Varga Miklós előadásában. A koncert után a Mystery Gang fellépése zárja a szombat esti programot az Óváros téren.
    
A komolyzene kedvelőit a megyeháza dísztermébe várják vasárnap a Gizella Nőikar és a budapesti Tavasz Nőikar fellépésére.
    
A kínálatból a tánc sem maradhat ki: szombat este a Várszínpadon lép fel a Honvéd Táncegyüttes, a Veszprém-Passau Baráti Kör szervezésében pedig jótékonysági gálaelőadás lesz a Hangvilla Színháztermében pénteken este. A belépőjegyekből és a támogatói jegyekből származó bevételt a passaui Niederburg-kolostor és a Gizella-ereklye felújítására ajánlják fel.
    
A fesztivál kísérőrendezvényei és gyermekprogramjai is sokszínűek: az Óváros téren a már megszokott egész napos népművészeti kirakodóvásár ideje alatt zenél szombaton a Cimbaliband és az Alma Együttes. Vasárnap egész napos kézműves foglalkozás és a Kabóca Bábszínház várja a gyermekeket.
    
A közelmúltban megújult veszprémi sétálóutca is benépesül a Gizella Napokra: kézműves foglalkozások, ügyességi játékok várják a családokat, itt lesz látható például a passaui néptánckör és zenekar műsora is, emellett történelmi bajvívók bemutatóival és hagyományőrző műsorokkal is találkozhatnak a látogatók.
    
Szombat délután innen indul a szokásos jelmezes felvonulás a várba, ahol Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mond köszöntőt, majd Porga Gyula átadja a Gizella-díjakat.
    
Újdonságnak számít a Gizella Napok keretében első alkalommal tartandó Magyar Értékek és Hungarikumok Ünnepe, amelyen hungarikumok kiállítása és vására, gasztronómiai bemutató és ételkóstoló várja az érdeklődőket.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés