bezár
 

art&design

2008. 11. 29.
Gandhi - fotókiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Majdnem ötven fotográfián keresztül idézi meg Mahatma Gandhi alakját az Iparművészeti Múzeum tárlata péntektől; az indiai politikus és gondolkodó halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás az év végéig látogatható.
 Eredeti nevén Mohandász Karamcsand Gandhi (1869-1948) a Mahatma nevet híveitől kapta; a Mahatma szanszkrit szó, jelentése: "nagy lélek", ezen a néven vált a békés ellenállás jelképévé.

A fotográfiák a National Gandhi Museum tulajdonában vannak, s Magyarországon még sosem láthatta a közönség - hangsúlyozta Szabó Krisztina, az intézmény sajtóreferense. Hozzátette: a budapesti anyagot az indiai nagykövetség válogatta, s így az érdeklődők egy Gandhi életútját bemutató tárlatot tekinthetnek meg.
Gandhi (Forrás: Wikipedia)
A fényképeken elsősorban politikusokkal látható, egyebek mellett amint megbeszélést folytat Nehruval, a kongresszus elnökével Mumbaiban (Bombayban), megnyitó beszédet tart a kongresszus Karacsiban tartott nyílt ülésén. A fényképek megörökítették, amint Gandhi a kalkuttai Dum Központi Börtönben látogatást tett az állambiztonsági foglyoknál 1939-ben vagy ahogy ápolta a leprás Parcsuré Sásztri tudóst és mikroszkóppal tanulmányozta a lepra kórokozóját. Az egyik fotográfián Gandhi Londonban kecskéket tekint meg, de látható munkásnők társaságában éppúgy, mint Romain Rolland francia író társaságában a svájci Villeneuve-ben lévő Villa Olgában vagy a 6 esztendős Indira Gandhi társaságában Delhiben.

Az érdeklődők megtekinthetik a politikust békeküldetés közben, imagyűlésen és 21 napos éhségsztrájkja után; az utolsó képen Mahatma Gandhi ravatalon nyugvó holtteste látható.

Mahatma Gandhi az első világháború után India függetlenségét követelte. 1922-ben az egész országot polgári engedetlenségre buzdította, amiért hat év börtönbüntetésre ítélték. 1947. augusztus 14-én és 15-én létrejött Pakisztán és India, a felosztáshoz Gandhi sose járult hozzá; gyakran böjttel gyakorolt a felekre erkölcsi nyomást, legutolsó böjtjére Delhiben került sor, amikor azt követelte, hogy ha már megosztották a területeket, a fiatal India ne tartsa vissza az új Pakisztánt megillető anyagi javakat. A böjt után nem sokkal egy imagyűlést követően közvetlen közelről rálőttek. A Mahatma, a nagy lélek, ahogy Rabindranath Tagore nevezte őt, azonnal meghalt. Gandhi születésnapját, október 2-t az ENSZ az erőszak nélküliség napjának nyilvánította.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés