bezár
 

art&design

2014. 05. 13.
Raktártúrák a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Féltve őrzött érdekességeket, a néprajzi gyűjtemény legbecsesebb darabjait is megcsodálhatják a látogatók vasárnap a Múzeumi világnapon a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a látogatók a raktárakat is bejárhatják.
Kisgyörgy Tamás, a nyírségi skanzen közművelődési munkatársa kedden az MTI-nek elmondta, hogy a múzeumfalu több tízezer tételes néprajzi gyűjteményének legbecsesebb darabjait is bemutatják az érdeklődőknek a múzeumi világnapon, a látogatók ezúttal a raktárakban is szétnézhetnek.
    
Az intézmény dolgozói által vezetett "raktártúrákon" például az érdeklődők elé tárnak késő habán bokályokat is, amelyek ritkaságnak számítanak. Bokályoknak az egyfülű, körte alakú, boros cserépedényeket nevezték egykor. (A szó itáliai származású, főként Erdélyben ismert, ónmázas edényt jelent, de használják fajansz kályhacserepekre és falicsempék elnevezésére is.) A nehéz talpú, kerek szájú kancsókat a skanzen kerámiaraktárban őrzik, ahol megtekinthetőek lesznek régi miniatűr alkotások is.
    
A technikatörténeti gyűjteményben a régi telefonközpontokat szemlélhetik meg a látogatók, amelyek a nyíregyházi Bánki Donát Szakközépiskola felajánlása nyomán kerültek a Sóstói Múzeumfaluba.
    
A világnapon megtekinthető lesz a skanzen különlegessége, egy lókoponya is, amely egykor a néphit tárgya volt; a hiedelem szerint a férgek elűzésére volt hivatott.
    
A rendezvényen a tárgyakhoz kötődő mesterségeket is felelevenítik, így a mézeskalács-készítést, valamint a cipész, a kádár, a kerékgyártó és a fotográfus munkáját.
    
A régi kenderfeldolgozásba ugyancsak betekinthetnek a látogatók, akik részesei lehetnek egy régi házi nagymosásnak is, természetesen a valamikori eszközök használatával. A program kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatóval is kiegészül.
    
A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el, hogy május 18-án tartják a Múzeumok Nemzetközi Napját, a Múzeumi Világnapot. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés