bezár
 

art&design

2014. 05. 13.
Menesztették a Picasso Múzeum igazgatóját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Menesztette Anne Baldassarit, a felújítás miatt öt éve bezárt párizsi Picasso Múzeum igazgatóját kedden a francia kulturális minisztérium az intézményben "szélsőségesen leromlott munkahangulat" miatt.
A tárca közleménye szerint Aurélie Filippetti kulturális miniszter a múzeum eddigi igazgatójának "tudományos munkájára tekintettel felajánlotta, hogy a múzeum megnyitására ő állítsa össze a gyűjtemény kiállítását, az új vezető kinevezésétől függetlenül". A Libération című napilap értesülése szerint Baldassari ezt nem fogadta el.
    
A Picasso Múzeum új elnökét "két héten belül egy nyílt válogatási folyamat végén" nevezi ki a kulturális miniszter - áll a közleményben. A Libération Laurent Le Bont vagy Didier Ottingert tartja a legesélyesebbnek, akik jelenleg a Pompidou Központ munkatársai.
    
Az elmúlt hónapokban a francia sajtóban több írás is megjelent arról: nem valószínű, hogy a Picasso Múzeum a tervezett határidőre elkészül. A cikkek bírálták, ahogy az igazgatónő intézte a felújítást, amelynek eredetileg 2011-re kellett volna befejeződnie, valamint azt, hogy a beosztottjai sorra felmondtak. A legutóbb bejelentett 2014 június közepe helyett végül a minisztérium döntése alapján csak szeptember közepén nyitják meg újra az intézményt.
    
A múzeum felújítását az igazgatónő kezdeményezte, egész karrierje a Picasso Múzeumhoz kötődik, amelynek élén tíz éve állt. A Libération szerint a kulturális tárcának azonban nem volt választása, miután az intézmény működésképtelenné vált az igazgatónő elutasítottsága miatt. Szombaton a munkatársak mintegy fele, köztük az összes kurátor kérte az igazgatónő menesztését a kulturális minisztertől, hétfőn pedig a dolgozók határozatlan idejű sztrájkot hirdettek arra az esetre, ha nem váltják le Baldassarit. Kedden a miniszter a válság gyors rendezése érdekében megpróbálta Baldassarit a lemondásra rábeszélni, de ő arra nem volt hajlandó.
    
A Picasso Múzeumnak helyet biztosító, 17. században épült ötszintes Hotel Salé munkálatai a párizsi Marais negyedben április 30-án fejeződtek be. Az úgynevezett technikai szárny, amelyet tavaly nyáron kezdtek építeni, májusban lesz kész. A felújítás 52 millió euróba (16 milliárd forintba) került, amelyből 31 millió eurót (9,6 milliárd eurót) a gyűjtemény 2008 óta tartó utaztatásából gyűjtött össze a múzeum.
    
Az ötszintes épület teljes területét a Picasso mintegy 5 ezer művét tartalmazó gyűjtemény bemutatásának fogják szentelni, valamint látható lesz a festő saját magángyűjteménye is, emellett időszakos tárlatokat is szerveznek majd. Az 1985-ben megnyílt intézmény kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra nő, így egyszerre háromszor annyi művet lehet majd kiállítani látni, mint korábban.
    
Az öt éve zárva tartó intézmény megnyitását 2011 óta halasztotta az igazgatónő, először 2012 februárban, majd 2013 októberben, legutóbb pedig júniusban tervezte a nyitást. Környezete szerint Anne Baldassari saját ambícióinak és diktatórikus vezetési stílusának lett az áldozata. A kulturális tárca már egy éve nyíltan támadta emiatt, munkatársai pedig egy jelentés szerint félelemben dolgoztak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés