bezár
 

art&design

2014. 05. 15.
Fotókon mutatják be a határnyitás történetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy osztrák és egy magyar művész munkáin keresztül idézi fel az Osztrák Kulturális Fórum épületében megnyílt kiállítás az 1989-es határnyitást az esemény 25. évfordulóján.
rendszerváltozás legfontosabb eseményei, a Páneurópai Piknik és a határnyitás legfontosabb pillanatai elevenednek meg Horváth Ernő Kivésett szabadság és Barbara Zeidler Honnan jössz? című tárlatán, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében nyílt meg csütörtökön Budapesten.
    
"Az 1989-90-ben kivívott szabadság nem román, szlovák, lengyel vagy magyar szabadság volt, hanem közép-európai. A tüntetések résztvevői nemcsak saját, de más nemzetek  szabadságáért is az utcára vonultak, így ez a tárlat egész Közép-Európa újraszületéséről is szól" - hangoztatta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tárlat megnyitóján.
    
Mint mondta, a szabadság és a demokrácia fogalmait a közösség tagjai töltik meg tartalommal, és míg a rendszerváltozás előtt ez egy megvalósítandó cél volt, ma már a 20-25 éves fiatalok, akik ebbe beleszülettek, életük szerves részeként értelmezik újra ezeket a fogalmakat.
    
"Mi, magyarok megküzdöttünk a szabadságunkért, így nem tőlünk kell félteni azt, hiszen mi tudjuk mit jelent szabadság és demokrácia nélkül élni" - hangsúlyozta.
    
Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a fotók a magyar történelem egyik jelentős eseményének pillanatait rögzítették, amelyeken a szabadságra vágyó tömegeket jelenítette meg a művész. "Ezekben a képekben minden benne van, amit ezekről az évekről érdemes tudni" - hangoztatta.
    
Martin Eichtinger osztrák nagykövet kiemelte, hogy a magyar-osztrák határon történt események talán a legfontosabb mérföldkövek voltak Európa újraegyesítésének folyamatában, amely a 2004-es európai uniós bővítéssel érte el tetőpontját. Ez a tematika áll Barbara Zeidler Honnan jössz? című multimédiás kiállításának középpontjában is.
    
A nagykövet elmondta, hogy a 25 éves évforduló alkalmából a kiállításon túl több közös eseményt is szerveznek Magyarországgal együttműködve az idén: június 27-én Magyarország, Ausztria és Szlovákia miniszterei a Páneurópai Piknik és a vasfüggöny átvágásának helyén 25 magyar, 25 osztrák és 25 szerb fiatallal együtt idézik fel a negyed évszázaddal ezelőtti eseményeket.
    
Horváth Ernő szabadúszó fotóriporterként a rendszerváltozás szinte összes nagy politikai eseményét dokumentálta. Fotóin kíméletlen őszinteséggel rajzolódik ki az átalakuló kelet-közép-európai régió képe, az események olykor megrázó naturalizmusa, a szereplők érzései, a kor hangulata.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés