bezár
 

art&design

2014. 05. 16.
Átadták a felújított Benyovszky-kápolnát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg pénteken délelőtt a Tolna megyei Tengelicen azt a Benyovszky család által épített kápolnát, amelyet a körülötte lévő parkerdővel együtt a Gyulaj erdészeti és Vadászati Zrt. újított fel saját erőből az építés századik évfordulójára.
A közigazgatásilag Tengelic községhez tartozó felsőtengelici Gindly-Benyovszky-kúria parkja volt Tolna megye első természetvédelmi területe, 1952-ben országos védelem alá helyezték. Ennek feloldása után helyi védettség alá került.
    
Legnagyobb értékét Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója szerint különleges madárvilága, méretes faegyedei mellett a Magyarországon csak itt megtalálható kalábriai fenyőállomány jelenti.
    
A parkerdő közepén lévő kápolnát gróf Beneyovszky Rezső építette fia végső nyughelyéül. Negyven évvel később a grófot is itt temették el. A ma már csak Benyovszky-kápolnaként emlegetett épületet többször feldúlták, kirabolták.
    
Gőbölös Péter elmondta, 2012-ben határozták el, hogy az elvadult ősparkot turisztikai célból kitisztítják, rendbe hozzák, és mivel a kápolna annak szerves része, annak felújítását is felvállalták.
    
A 22 millió forintos beruházást saját forrásból, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank által juttatott pénzeszközökből valósították meg - tájékoztatott a vezérigazgató, hozzátéve, hogy további parkerdő-fejlesztést, tanösvények kialakítását, kilátó és erdei játszóterek építését is tervezik. Erre a Darányi Ignác Tervből remélnek támogatást.
    
Az átadásról más elfoglaltság miatt távol maradó Kövér László házelnök levélben mondott köszönetet azért, hogy a Gyulaj Zrt. mint a Benyovszky-birtok gondozója "nem hagyta veszni a örökséget", és munkája során az erdőművelés hármas célját tartja szem előtt, azaz a gazdálkodás és az erdő értő megóvása mellett a közjó szolgálatát is fontosnak tartja.
    
Jung László, a MFB Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy 2010-ben indított programjukat az említett hármas cél mentén állították össze. Huszonkét erdészeti részvénytársaságuk eddig 4,9 milliárd forintot költött hasonló beruházásokra, másfél-két éven belül még újabb 4,2, tíz év alatt csaknem 16 milliárd forintot fordítanak közjóléti beruházásokra.
    
Ez - mint kifejtette -, szálláshelyek kiépítését jelenti, infrastrukturális fejlesztéseket, illetve attrakciók, például kilátók, sétautak létesítését foglalja magában.
nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Ragyogjatok, ha tudtok! Ragyogjatok, ha tudtok!
Benczúr Emese – Let it be
art&design

Emberi történetek Emberi történetek
Nők három felvonásban
art&design

Szívünkben kacag fel a napfény Szívünkben kacag fel a napfény
Bada Dada öngyilkosságának 12. évfordulójára
art&design

A rothadás nedűje és a dehumanizált művészet vidámsága A rothadás nedűje és a dehumanizált művészet vidámsága
Győrffy László: Bízunk az enyészetben

Más művészeti ágakról

irodalom

Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt
Balogh Gergő Karinthy nyelvet ölt című kötetének budapesti bemutatója
Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés