bezár
 

art&design

2014. 05. 16.
Átadták a felújított Benyovszky-kápolnát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg pénteken délelőtt a Tolna megyei Tengelicen azt a Benyovszky család által épített kápolnát, amelyet a körülötte lévő parkerdővel együtt a Gyulaj erdészeti és Vadászati Zrt. újított fel saját erőből az építés századik évfordulójára.
A közigazgatásilag Tengelic községhez tartozó felsőtengelici Gindly-Benyovszky-kúria parkja volt Tolna megye első természetvédelmi területe, 1952-ben országos védelem alá helyezték. Ennek feloldása után helyi védettség alá került.
    
Legnagyobb értékét Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója szerint különleges madárvilága, méretes faegyedei mellett a Magyarországon csak itt megtalálható kalábriai fenyőállomány jelenti.
    
A parkerdő közepén lévő kápolnát gróf Beneyovszky Rezső építette fia végső nyughelyéül. Negyven évvel később a grófot is itt temették el. A ma már csak Benyovszky-kápolnaként emlegetett épületet többször feldúlták, kirabolták.
    
Gőbölös Péter elmondta, 2012-ben határozták el, hogy az elvadult ősparkot turisztikai célból kitisztítják, rendbe hozzák, és mivel a kápolna annak szerves része, annak felújítását is felvállalták.
    
A 22 millió forintos beruházást saját forrásból, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank által juttatott pénzeszközökből valósították meg - tájékoztatott a vezérigazgató, hozzátéve, hogy további parkerdő-fejlesztést, tanösvények kialakítását, kilátó és erdei játszóterek építését is tervezik. Erre a Darányi Ignác Tervből remélnek támogatást.
    
Az átadásról más elfoglaltság miatt távol maradó Kövér László házelnök levélben mondott köszönetet azért, hogy a Gyulaj Zrt. mint a Benyovszky-birtok gondozója "nem hagyta veszni a örökséget", és munkája során az erdőművelés hármas célját tartja szem előtt, azaz a gazdálkodás és az erdő értő megóvása mellett a közjó szolgálatát is fontosnak tartja.
    
Jung László, a MFB Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy 2010-ben indított programjukat az említett hármas cél mentén állították össze. Huszonkét erdészeti részvénytársaságuk eddig 4,9 milliárd forintot költött hasonló beruházásokra, másfél-két éven belül még újabb 4,2, tíz év alatt csaknem 16 milliárd forintot fordítanak közjóléti beruházásokra.
    
Ez - mint kifejtette -, szálláshelyek kiépítését jelenti, infrastrukturális fejlesztéseket, illetve attrakciók, például kilátók, sétautak létesítését foglalja magában.
nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Veress Tamás négydimenziós világa Veress Tamás négydimenziós világa
Veress Tamás Gyütt című kiállításáról
art&design

Budapest, túl Budapesten Budapest, túl Budapesten
Az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállításról
art&design

Lehetséges ballada Lehetséges ballada
Bek Balla Mónika fotói elé
art&design

Táblákon és kártyákon a világ Táblákon és kártyákon a világ
Te jössz? Kiállítás a társasjátékokról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Kötelező irodalom halvacsora mellé Kötelező irodalom halvacsora mellé
Szöveghullám Balatonföldváron
Rawson Marshall Thurber: Felhőkarcoló
irodalom

Létezik egy közös európai kultúra a helyi variánsok felett Létezik egy közös európai kultúra a helyi variánsok felett
Interjú Norman Jope-pal, a Gólyák és rétesek szerzőjével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés