bezár
 

art&design

2008. 11. 29.
A Sztálin-ikon története véget ért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Sztálint ábrázoló ikon története véget ért: az illetékes egyházmegye pénteken bejelentette, hogy a képet, amely az ortodox egyház értékelése szerint nem is ikon, a templom elöljárója eltávolította és a lakásába vitte, egyúttal kérte saját felmentését.
A közlés szerint az idős Jesztafij apát már régen kérni akarta, hogy mentsék fel az elöljárói tisztségből, és a szentpétervári egyházmegye hamarosan eleget tesz kérésének. Egyéb szankciókat az idős emberrel szemben nem terveznek. "Hibát követett el, mint minden ember, de már belátta, és tovább szolgál a templomban" - mondta a nyilatkozó illetékes.

Hozzátette: a sok ember érzelmeit sértő ábrázolást valójában nem is lehet ikonnak - szentképnek - nevezni, mivel új ikonként kérni kellett volna rá az egyházmegye áldását, ez azonban nem történt meg, igaz, nem is kapta volna meg soha az áldást. Az ortodox hívők a képen látható Szent Moszkvai Matrónát tisztelik és nem Sztálint, akit a híresztelések ellenére "soha senki nem szándékozott szentté avatni". Bár az ortodox ikonokon a szentek mellett a Gonoszt is szokták ábrázolni, Sztálin képe sok ember érzelmeit sértette. A Sztálin és a Matróna 1941-ben történt állítólagos találkozásáról szóló történet pedig csupán legenda - mondta az illető.

Sztálin a monda szerint azzal a kérdéssel fordult a vak jósnőhöz, hogy feladja-e Moszkvát, s az azt válaszolta, hogy ne adja fel és nem foga elveszteni. 

Az apát - aki maga festette a nagy megütközést kiváltó képet és még további néhány kevéssé hagyománytisztelő alkotást az ikonok stílusában - nagy tisztelője Sztálinnak, de szentté avatását nem ő találta ki: a Pétervár és a Leningrádi Terület Kommunistái nevű szervezet fordult ezzel a kéréssel a patriarkátushoz.

A rossz emlékű diktátor (1878-1953) Lenin után került a szovjet kommunista párt élére, uralma alatt a politikai repressziókban, az egyre több Gulag-táborban és éhínségekben emberek milliói pusztultak el, ám ennek ellenére valószínűtlen személyi kultusz alakult ki körülötte. Ő állt a Szovjetunió élén a második világháborúban aratott győzelem idején is, de számos történész szerint ez inkább a sztálini irányítás ellenére, semmint annak köszönhetően következett be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés