bezár
 

art&design

2014. 05. 21.
Rákosi és Kádár kora: Sajtófotók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rákosi Mátyás, az 1956-os forradalom eseményei és a kádárizmus kora jelenik meg annak a kiállításnak a képein, amely Balla Demeter sajtófotóiból mutat be válogatást csütörtöktől a Cultiris Galériában Budapesten.
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész pályafutásának első harminc évéből mutat be sajtófotókat A fotóriporter Balla Demeter képei című tárlat - mondta el az MTI-nek Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora, hozzátéve, hogy az elmúlt húsz évben mintegy 15 bemutatkozását rendezte vagy nyitotta meg a fotóművésznek, de eddig leginkább szimbolikus csendéleteit vagy életképeit láthatta a közönség.
   
 A június 28-ig nyitva tartó tárlat legkorábbi felvétele Rákosi Mátyásnak az Ikarus gyárban tett mátyásföldi látogatását örökítette meg 1953-54-ben. Az 1956-os eseményekről olyan lírai hangvételű képeket válogattak a kiállításra, amelyek nemcsak a forradalom jól ismert történéseiről, hanem életről, halálról, értelemről és hiábavalóságról szólnak - hangsúlyozta a fotómuzeológus.
    
Mások mellett Kádár János és Aczél György jelenik meg a parlamentben elkapott felvételeken. De látható lesz olyan kép is, amelyen Vlagyimir Viszockij moszkvai lakásán énekel Marina Vladynak, aki tátott szájjal hallgatja őt.
    
Klasszikusnak számítanak a kiállítás azon képei, amelyek a Szovjetunió csuvas nemzetiségű iskoláiban és a tanyaközpontokban készültek. A tárlat legkésőbbi felvételei pedig a 1980-as évekből villantanak fel eseményeket - tette hozzá.
    
Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész 1957 óta dolgozik képeslapoknak. Az 1960-as években a Stern című lap tette világhírűvé, amely közölte képeit, majd Mihail Romm szovjet filmrendező a Hétköznapi fasizmus című filmjével, amelynek a középpontjában szerepelt a Sternben megjelent felvétele. Képeivel számos nemzetközi kiállításon nyert díjat. 2004-ben Kossuth-díjat kapott négy évtizedes, kiemelkedően magas színvonalú, a magyar fotográfiát gazdagító munkásságáért. Számos kiállítás és több könyv is fűződik a nevéhez.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés