bezár
 

art&design

2014. 05. 22.
Elhunyt Polgár Rózsa Munkácsy-díjas kárpitművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 78. évében csütörtökön elhunyt Polgár Rózsa Kossuth- és Munkácsy-díjas kárpitművész, Harmati Béla evangélikus püspök felesége, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.
Polgár Rózsát, akit hosszabb betegség után Budapesten ért a halál, a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.
    
Polgár Rózsa 1926. november 23-án született Szombathelyen. Az iparművészeti főiskola szövött kárpit szakán 1967-ben diplomázott. Pályája kezdetén selyemfestéssel foglalkozott, majd színházi jelmezeket és kellékeket tervezett. Az 1970-es évek végén tért vissza a szövéshez, a gobelinhez. Munkáiban lírai és szakrális témákat dolgozott fel. 1968 és 1970 között több tanulmányúton járt Svájcban, Franciaországban és Németországban. 1981 és 1987 között Genfben élt és alkotott. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Genfben, valamint Varsóban, Kasselben, Frankfurtban, Párizsban és Ulmban. Gobelinjeivel több díjat is nyert.
    
A gobelin luxusműfajával kifejezetten prózai, hétköznapi tárgyakat jelenített meg, s ezzel költői disszonanciát teremtett. Több művének maga a textil volt a témája és a kifejezőeszköze is egyszerre. Oltárképei evangélikus templomokban láthatók. Tagja volt a Svájci Művészek Szövetségének, a Francia Kárpitművészek Szövetségének, valamint alapító tagja volt az 1992-ben megalakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.
    
A milánói triennálén 1973-ban ezüstérmet nyert, a szombathelyi fal- és tértextilbiennále első díját 1980-ban és 1986-ban érdemelte ki. 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a "magas színvonalon művelt gobelin- és textilművészeti munkásságáért, különös tekintettel az elmúlt évtizedben alkotott nagyméretű faliképeire". 2008-ban Magyar Művészetért Díjat kapott.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés