bezár
 

art&design

2014. 05. 22.
Uniós finanszírozású kulturális programok kerültek veszélybe NKA-támogatás híján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Veszélybe került több, európai uniós támogatást már elnyert kulturális program megvalósítása, mivel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elutasította a szervezők önrészre beadott pályázatát.
Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében több magyar szervezet nyert támogatást hosszú és rövid távú, hazai és nemzetközi programjai megvalósítására. Most 1 006 247 euró (mintegy 312 millió forint) uniós támogatás került veszélybe, miután május 20-án nyilvánosságra hozott döntésével az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy kivételével elutasította a magyar szervezetek önrészpályázatát - áll nyolc pályázó szervezet MTI-hez eljuttatott közös közleményében.
    
Mint írják, a korábbi években az állam - a megpályázott önrész jelentős részének biztosításával - hozzájárult az EU kultúrával foglalkozó pályázataihoz.    Az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint ez a keretösszeg elegendő lett volna a pályázó szervezetek támogatására, a kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették.
    
A pályázó szervezetek közül az a négy, amely EU-nyertes programok főszervezőjeként pályázott önrészre egyáltalán nem nyert NKA-támogatást, az uniós támogatású programokban társszervezőként közreműködők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást.
    
Mint a közleményben hangsúlyozzák, a döntés veszélybe sodorta nemcsak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek több éves munkáját, létét is. Népművészeti és design-, kortárs előadóművészeti és képzőművészeti projektek, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő szociális programok, köztük az EU Duna Régió Stratégiájának legnagyobb volumenű interdiszciplináris művészeti projektje kerül veszélybe.
    
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Európa-szerte közel 70 szervezetet érint a kuratórium döntése - teszik hozzá.
    
A pályázó szervezetek - mint írják - értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és az NKA illetékeseit.
    
Az elutasított pályázók között van a közleményt aláíró Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat - Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ és Utca-Szak Kulturális Egyesület.
    
A Műhely Alapítvány például a Life Long Burning című, 11 ország 12 szervezetének együttműködésével megvalósuló kortárstánc-program társszervezőjeként pályázott önrészre. A projektben képzés, produkciók létrehozása, bemutatása, forgalmazása és közönségépítés szerepel.
    
A 2013 és 2018 között megvalósítandó ötéves programra 125 ezer euró (mintegy 39 millió forint) uniós támogatást nyertek el. Az NKA-nál 7,5 millió forint önrészre pályáztak a 2013-as évre, erről döntött most a kuratórium, amelyhez minden évben be kell nyújtani az önrész-pályázatot. Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: a tavaly nyáron elindított programhoz a megnyert uniós támogatás első részletét, 37,5 ezer eurót már megkapták, és ebből 25 ezer eurót már el is költöttek.
    
Talló Gergely kiemelte: a döntés túlmutat az adott szervezeteken. Mint rámutatott, vannak köztük olyanok, mint a Sín Kulturális Központ vagy ők maguk, amelyek infrastruktúrát tartanak fenn. A Műhely Alapítvány tavaly három próbatermet nyitott, ahol 147 művész próbált. Támogatás híján ezeket az elkövetkező hónapokban be kell zárniuk.
    
Hozzátette: a közleményt jegyző 8 szervezet a már elnyert mintegy 312 millió forint uniós támogatáshoz összesen mintegy 61,5 millió forintos önrészre pályázott ebben az évben.
    
Úgy vélte: az önrészpályázati rendszer tisztázására lenne szükség, mivel az jelenleg kiszámíthatatlan és sok ponton szakmaiatlan.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés