bezár
 

art&design

2014. 05. 23.
NKA - Mégis jut az erdélyi rendezvényeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mégis kapnak támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) a Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi magyar napok rendezői, erről határozott pénteki ülésén a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A döntésről L. Simon László, az NKA leköszönő alelnöke tájékoztatta az MTI-t.
Közlése szerint a Kolozsvári Magyar Napok idén 15 millió, míg a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű marosvásárhelyi rendezvény 7 millió forint NKA-támogatásban részesül. Hozzátette, hogy rajtuk kívül jó néhány olyan pályázó van, aki ez első körben nem kapott pénzt, de a második körben mégis támogatást nyert.
    
L. Simon László mindezt arra reagálva mondta el, hogy a csütörtöki erdélyi magyar lapok arról írtak: a kolozsvári és a marosvásárhelyi rendezvények szervezői értetlenül állnak a támogatást elutasító döntés előtt.
    
Az MTI-hez csütörtökön nyolc másik pályázó szervezet közleményt juttatott el azért, mert az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma elutasította önrészpályázataikat. Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében több magyar szervezet nyert támogatást hosszú és rövid távú, hazai és nemzetközi programjai megvalósítására.
    
Az Artopolis Egyesület, a Frenák Pál Társulat - Kortárs Táncért Alapítvány, a Közelítés Művészeti Egyesület, a Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., a Műhely Alapítvány, a Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., a Sín Kulturális Központ és az Utca-Szak Kulturális Egyesület több mint 1 millió eurós (mintegy 312 millió forintos) uniós támogatása került veszélybe.
    
L. Simon László ezzel kapcsolatban az MTI-nek kijelentette: "az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus".
    
Ezzel szemben kiemelte: aki uniós pályázaton elindult, annak tudnia kellett, hogy amennyiben önrészt kell biztosítania, azt miből fogja finanszírozni.
    
L. Simon László elmondása szerint idén erre és több más célra is kevesebb forrás áll rendelkezésre, így minden pályázatot nem lehetett támogatni.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés