bezár
 

art&design

2014. 05. 28.
Penovác Endre délvidéki festőművész bemutatkozik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először mutatkozik be Budapesten Penovác Endre délvidéki festőművész: Nem térkép e táj... című kiállításán, amely kedden nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában, 1994 és 2014 között készült olajfestményeit, akvarelljeit és rajzait láthatja a közönség.
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntő beszédében felidézte, hogy a Kárpát-haza Galéria létrehozásának fontos célja volt a külhoni magyarság kortárs művészetének bemutatása. Penovác Endre délvidéki festőművész ötödikként állít ki a galériában - tette hozzá.
    
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a nemzetstratégia elméletének és gyakorlatának szerves egysége valósul meg a kutatóintézet munkájának köszönhetően, amelynek sokszínűségéhez járul hozzá a Kárpát-haza Galéria működése.
    
Mint elmondta, Penovác Endre képeit az újvidéki környezet inspirálja, témáit pedig a természetből meríti. A két darabból álló olajképeken élesen elkülönül a valóságosan ábrázolt ég és a horizont a repce-, pipacs- és napraforgómezőktől - tette hozzá.
    
Feledy Balázs művészeti író megnyitó beszédében kiemelte: a nemzetstratégiai intézet galériája hiánypótló szerepet tölt be azzal, hogy a diaszpórában élő magyar művészek közül választja kiállítóit, a Forrás Művészeti Intézet szakmai háttérmunkájával. Eddig erdélyi, kárpátaljai és felvidéki művészeknek volt lehetőségük a bemutatkozásra.
    
A művészeti író hangsúlyozta, hogy a Délvidékről érkező Penovác Endre személye és művészete hosszú idők óta ismert és elismert a kortárs magyar képzőművészetet kedvelők és értők körében. Míg rendszeresen állít ki a vásárhelyi őszi tárlaton, Veszprémben, Csongrádon és Baján, addig Budapesten most először láthatók a képei.
    
Művészetének meghatározó eleme az alföld-élmény, a nagy síkságok és a messzibe vesző horizontok. Alkotásain a táj élményét hitelesen és mélyen átérezve dolgozza fel és jeleníti meg sajátos kortárs formanyelvén. Minden képen a vajdasági tájat vagy annak részletét ábrázolja és a kiállítás címével - Nem térkép e táj... - is szülőföldjére utal - tette hozzá Feledy Balázs.
    
Penovác Endre 1956-ban született a délvidéki Tornyoson. Az újvidéki Képzőművészeti Akadémia festő szakán 1984-ben diplomázott. 1983-ban részt vett a trieri Európai Művészeti Akadémia munkájában. Tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. Közel száz önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, alkotásait több díjjal jutalmazták, köztük az I. Jugoszláv Tájképbiennále nagydíját érdemelte ki 1998-ban. Könyvborítókat és illusztrációkat is készít.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés