bezár
 

art&design

2014. 05. 29.
Liget Budapest - 500 pályamű
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra - tájékozatta a Szépművészeti Múzeum csütörtökön az MTI-t.
A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire.
    
"A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója" - olvasható az összegzésben, amely arra is kitér, hogy nyílt nemzetközi tervpályázatot Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt írtak ki.
    
A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein és a ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a program egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.
    
A február végén kiírt nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja majd el. Augusztusban derül ki, hogy mely pályázatok jutnak a második fordulóba, a végeredményt decemberben hirdetik ki.
    
A pályaműveket magyar és külföldi múzeumi és építész szakemberek bírálják majd el. A zsűri elnöke Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; társelnöke Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója. A bíráló testület tagja Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója.
    
A zsűri póttagja Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke; Cselovszki Zoltán, építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke; Fazakas György építész és Perényi Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe.
    
A pályázat elbírálásánál fontos szempont, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a következő évtizedekre a beköltöző intézményeknek és megfelelő körülményeket a látogatóbarát működéshez.
    
"Elsőrendű, hogy az új múzeumok a kortárs építészet legmagasabb színvonalán maradandó esztétikai élményt nyújtsanak a látogatónak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához úgy, hogy tisztelettel kezelik a Városliget történeti örökségét" - olvasható a közleményben.
    
A cél, hogy egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből álló, jól felismerhető és azonosítható együttest hoznak létre, amely képes növelni Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét. Emellett nyitott, átlátható, hívogató közösségi tereket biztosítanak az új épületek, amelyeknek a fenntartható építészet elvárásainak is meg kell felelniük.
    
A négy pályázat értékelése azonos szabályrendszer alapján, azonos bírálóbizottsággal, és azonos értékelési rendszernek megfelelően zajlik. A 2. forduló után kihirdetett győztesek között elvárás lesz az együttműködés, a magyar építészeti és szakági tervezők bevonása, közreműködés a Városliget tájépítészeti rekonstrukciójának előkészítésében és a tervezett épületkomplexum közös energetikai rendszere megtervezésének előkészítésben is.
    
A közlés szerint az eredményhirdetés után, 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezés 2016-ban indulhat, az épületeket 2018. március 15-ig adják át. Az öt új múzeum megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés