bezár
 

art&design

2014. 06. 01.
A Musée d'Orsay után a Kieselbach árverésén szerepel egy Ziffer-tájkép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A párizsi Musée d'Orsay Allegro Barbaro című kiállításán bemutatott Nagybányai táj boglyákkal című Ziffer-olajkép mellett a hetven éve kettévágott Mészöly-festmény hiányzó darabját kínálja a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén csütörtökön Budapesten.
Alig pár hónapja tért vissza Magyarországra Ziffer Sándor 1908-ban készült tájképe a párizsi Musée d'Orsay nagysikerű, 160 ezer látogatót vonzó kiállításáról, amely a modern magyar festészet legjobbjaiból mutatott be válogatást - mondta el az MTI-nek Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője.

A francia fővárosban láthatta először a közönség Ziffer sokszor kiállított festményének frissen felfedezett, közel egy évszázadon át vékony festékréteggel eltakart hátoldalát, amelyen Tihanyi Lajos festőművész portréja látható. A "két" kép kikiáltási ára 26 millió forint.

Ziffer műve mellett a magyar vadak festészetét képviseli az anyagban Czigány Dezső Provence című tájképe, valamint Bornemisza Géza falusi tája, 12-12 millió forintos kikiáltási árral.

Mészöly Géza sokszor kiállított és reprodukált, Rőzseszedők című olajképének hiányzó darabját, a Lovasok a folyóparton című nagyméretű alkotást - feltehetően - egy örökösödési vita során mintegy 70 évvel ezelőtt távolították el. A kép baloldalán látható lovas valószínűleg gróf Zichy Jenőt, a híres vadászt, írót, politikust ábrázolja. Utoljára 1936-ban mutatták be egészben a művet, amelynek két darabja egymástól elszakadva, de tökéletes állapotban vészelte át a történelem változásait - hangsúlyozta az igazságügyi szakértő. A hiányzó darabra 8 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat új tulajdonosa.

Kunszt György építész, filozófus és tanár gyűjteményéből ritkaságnak számít Veszelszky Béla több műve is. A kollekciót öt Bálint Endre-kép egészíti ki. Igazi érdekesség lehet a gyűjtők számára Bernát Aurél Graphik-mappája 1922-ből. A festő korai, avantgárd periódusának alkotásai a műterem világháborús bombatalálata miatt szinte kivétel nélkül elpusztultak. A most felbukkant sorozatot Bernáth egykoron Kassák Lajosnak és feleségének, Simon Jolánnak ajándékozta. A mappa kikiáltási ára 8,5 millió forint.

Az aukción szereplő nyolc Vaszary-festmény között két népszerű tengerparti jelenet is megtalálható. Közülük a Strand Portorose-ban című művet az 1929-es barcelonai világkiállításon is bemutatták és 18 millió forintos kikiáltási árral kínálják az árverésen. Nemrég, külföldről került elő a Siófoki sétányon című festmény, amely annak idején Nemes Marcell remekművekben bővelkedő kollekcióját gazdagította és 3 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat rá új tulajdonosa.  

A tételek közül a háború utáni magyar festészetet képviseli például Konkoly Gyula Porcelángyári munkás című alkotása, amely 2,4 millió forintról indul az árverésen.

Emellett Anna Margit, Ország Lili, Kádár Béla, Paál László, Czóbel Béla, Scheiber Hugó valamint Rippl-Rónai több munkája is szerepel a mintegy 210 tételt számláló aukciós anyagban - összegezte a kínálatot az igazságügyi szakértő.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés