bezár
 

art&design

2014. 06. 06.
A szentendrei Skanzen pünkösdi sokadalma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi sokadalmához kapcsolódva tizenhat magyar és négy nemzetközi közösség is bemutatkozik a negyedik Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozón vasárnap és hétfőn.
Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájáról Mongólia, Azerbajdzsán, Szlovákia és Szardínia egy-egy közösségének értékeivel találkozhatnak a látogatók - tájékoztatta az MTI-t az intézmény sajtóreferense.
    
Kecskés Noémi elmondta, hogy idén a pünkösdi pásztortradíciók állnak fókuszban: a karcagi hagyományőrzők felidézik a pásztorok pünkösdi megajándékozását, a vendégek pedig megtudják mit is jelent a báránydézsma és a pünkösdi garas.
    
A két nap során a látogatók megtekinthetik a mendei pünkösdi templomdíszítés szokását, a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a hegyi pásztorokról elnevezett csobánolást, a bólyi Emmausz-járást. A kőszegieknél kiderül, mit jelent a "szőlő-jövés" ünnepe, de bemutatkozik Sárköz is jellegzetes szőttes- és hímzéskultúrájával, valamint gyöngykalárisaival.
    
Tápé közösségénél bárki elsajátíthatja a gyékényállat készítésének technikáit, a mezőtúriaknál kipróbálható a korongozás. A solymászok madaraik tudományával büszkélkednek, a halasiak bepillantást engednek a csipkevarrás titkába, a mohaiak pedig tikverőző filcálarcot készítenek a közönség bevonásával.
    
A programokat sorolva Kecskés Noémi hozzátette: míg a kalocsai asszonyoknál a nők hímzésmintákat terveznek és pingálnak, addig a mezőkövesdi közösségnél bárki matyóvá válhat a díszes viseletet magára öltve.
    
A kézműves bemutatókon kívül gazdag gasztronómiai kínálattal készülnek a közösségek: a mohácsiaknál sokácbab készül és a dunai halászattal kapcsolatos eszközök elkészítése után halászlét lehet kóstolni, a szatmáriak szilvalekváros finomságokat készítenek, asztalra kerül Borsodnádasd jellegzetes édessége, a molnárkalács, és természetesen a híres karcagi birkapörkölt is megízlelhető.
    
A színes pünkösdi forgatagban a látogatók a felsoroltak mellett ízelítőt kapnak Mongólia kultúrájából, Szardínia Canto a tenore többszólamú pásztorzenei hagyományából, megismerkedhetnek Szlovákia különleges hangszerével, a fujarával, a Pont itt! Galériában pedig Azerbajdzsán szőnyegművészetét csodálhatják meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés