bezár
 

art&design

2008. 12. 02.
Női fölény a Turner-díjra jelöltek listáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt csaknem negyed évszázadban összesen három nő nyert, idén viszont a négy művészből három nő a legrangosabb és legvitatottabb brit kortárs képzőművészeti elismerés, a Turner-díj jelöltjeinek listáján. Nyertest hétfőn este hirdet a díjalapító londoni Tate Galéria.
A Turner-díj körül mindig sok a vita, néha még botrány is van. 2003-ban például a magát csak Claire-nek hívó Grayson Perry transzvesztita kerámiaművész nyert pedofil erőszakot és gyermekgyilkosságokat ábrázoló, a zsűri szakvéleménye szerint "elegánsan festett" fazekasmunkáival, és volt év, amikor egy elefánttrágyából összeállított Szűz Mária-portré alkotója vitte el a 25 ezer fonttal (7,7 millió forinttal) járó elismerést. 2001-ben a díjátadó gála díszvendége, Madonna okozott botrányt, aki ordenáré trágárságokban tört ki egyenes adásban, és a szaftos káromkodásokért a Channel 4 tévécsatorna kénytelen volt elnézést kérni a nézőktől. 

Az 1984-ben alapított, William Turner XIX. századi angol festőről elnevezett díjat minden évben egy Nagy-Britanniában alkotó, és - az évente változó összetételű bíráló bizottság szerint - kiemelkedő teljesítményt nyújtó 50 év alatti képzőművész kapja. Az idei jelöltek kiállítása szeptember utolsó napján nyílt meg.

Az Írországban született Cathy Wilkes I Give You All My Money (Neked adom az összes pénzem) című installációjának középpontjában két nagyáruházi, futószalagos kasszapult áll, körülöttük szétdobált koszos edények és két kirakati bábu. Egyikük vécékagylón trónol, a másiknak pedig egy madárkalitkában van a feje. 

A bangladesi születésű Runa Islam több videót mutat be. Az egyik mű női főszereplője egy porcelán csészét és egy csészealjat figyel elmélyülten, egy másik filmen pedig lassított felvételen látható, amint összetöri a tárgyakat.

A lengyel származású Goshka Macuga fémből és üvegből készített szobrait két művészpár - Paul Nash és Eileen Agar, illetve Lilly Reich és Mies van der Rohe - kapcsolata ihlette. Az egyetlen férfi jelölt, Mark Leckey brit videoművész a kortárs kultúra jellegzetességeit vizsgálja. Egy alkotásában például a féktelen ivászat észak-angliai "szokását" mutatják be rajzfilmhősök.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés