bezár
 

art&design

2014. 06. 06.
Múltidézés Krúdy Gyulával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyíregyháza szülöttéről, Krúdy Gyula íróról és koráról szóló új időszaki kiállításokkal, az indiánok történetét bemutató tárlattal, számos zenés és gyermekeknek szóló programmal várják az érdeklődőket június 14-én a Múzeumok éjszakájának nyíregyházi rendezvénysorozatán.
Idén kilenc helyszínen zajlanak a programok, a központi megnyitó délután négy órakor kezdődik a Jósa András Múzeumban, ahol ezen az estén több új, eddig nem látott kiállítási anyagot mutatnak be a szervezők - közölte Bene János múzeumigazgató és Kovács Ferenc polgármester az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.
    
Az intézményben fél hattól kezdődnek a tárlatmegnyitók, ennek keretében Jósa András régész-orvos és Krúdy Gyula író korát mutatják be az anyagban, ezen az érdeklődők a Szindbád-sorozat írója szemszögéből szemlélhetik meg a korabeli Nyíregyházát. Helyet kapott a Múzeumok éjszakája programján az első világháborúról szóló tárlat és a régészet hőskorát bemutató kiállítás is.
    
A múzeumban berendeznek egy népi játszóteret és játszóházat, lesz műtárgy-restaurálás, reneszánsz és könnyűzenei koncert, álomfejtés Huszárik Katával, előadást tart Laár András és Pregitzer Fruzsina, fellép a Nap együttes és a Prémvadászok - ismertette a programokat Bene János. A Kállay Gyűjteményben a 19. századi észak-amerikai indiánokról láthatnak kiállítást az érdeklődők, a western kocsmában countryzenekar ad koncertet, a gyerekeknek gyöngyfűzést, arcfestést, farkassimogatást és mosómedve show-t, nagyobbaknak pedig rodeóbika-bajnokságot rendeznek.
    
A Vasutas Művelődési Házban vasútmodell-kiállítás és vonatvezetés szerepel a programban, az iparkamara udvarán pedig rendőrségi, honvédségi és tűzoltósági bemutatót tartanak. A Krúdy-nap jegyében az író kedvenc ételeit veszik sorra a gasztronómiai programrész keretében, levetítik a Szindbád című filmdrámát, de lesz csillagászati barangolás és hagyományőrző íjászat is.
    
A megyei levéltárban raktárlátogatást és gyermekfoglalkozásokat tartanak, Károlyi Sándorról és koráról nyílik kiállítás, emellett a látogatók a levéltári forrásokat felhasználva kutakodhatnak Krúdy korának érdekes eseményeiben. Az evangélikus templomban komolyzenei koncerttel várják a közönséget, a Kereszt utcai sörkertben pedig Krúdy és kortársai vonatkozásában értekeznek a fröccsről és a sörről a meghívott előadók. A Vízügyi Gyűjteményben szakmai tárlatot rendeznek, valamint tárlatvezetéssel várják a kicsiket és a nagyokat, a Szabadtéri Színpadon pedig a Belmondo együttes ad koncertet.
    
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyháza mellett június 21-én Nyírbátorban, Vaján és Vásárosnaményban is tartanak programokat. A vásárosnaményi Beregi Múzeumban íjászbemutatót, szertűzgyújtást és koncerteket rendeznek, a nyírbátori Báthori Múzeumban tárlatvezetéseket, színházi előadásokat, első világháborús fegyverbemutató tartanak, a hangulatot ezeken túl gulyásfőzés és fagylalt felszolgálása is fokozza a múzeum belső udvarában.
    
A vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben tánccsoportok és mazsorettek lépnek fel, megtartják Sipos László fotográfus retrospektív kiállításának megnyitóját, a hosszú éjszakát emellett színművész előadói est és Szent Iván-éji tűzugrás is színesíti - olvasható a Múzeumok éjszakájának honlapján.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés