bezár
 

art&design

2014. 06. 17.
Múzeumok éjszakája Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat helyszínen tizenegy kiállítás és harmincnyolc program várja a miskolciakat szombaton, a Múzeumok éjszakáján - közölte Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.
Az utolsó magyar polihisztorként is emlegetett, száz évvel ezelőtt meghalt Herman Ottóról is megemlékeznek a róla elnevezett múzeumban, amelynek képzőművészeti raktárában éjszakai barangoláson is részt vehetnek a látogatók.
    
Herman Ottó munkássága egyébként számos programban visszaköszön. A Lillafüredhez közeli pisztrángtelepen a polihisztor halászati és ornitológiai munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, egykori nyaralójának udvarán pedig egy különleges éjszakai halvacsorán vehetnek részt.
    
Újmassán a Fazola-kohó környezetében zajlanak majd programok. A látogatók vándorlapot kapnak, amelynek feladatait megoldva, a terület és a kiállítások bejárásával ismerhetik meg az ifjú Herman Ottót, aki először lakatossegéd, majd géplakatos munkás, illetve katona volt.
    
Pusztai Tamás azt is elmondta, hogy a Herman Ottó Múzeumba betérők mikroszkópos vizsgálattal tekinthetik meg az ásványtár gyűjteményének rejtett csodáit, de szerveznek "tapintható" utazást is: látássérült emberek vezetik be a látókat egy olyan világba, ahol saját képességeiket használva fedezhetik fel, miről mesélnek a (mű)tárgyak a teljes sötétben.
    
F. Dózsa Katalin művészettörténész Nemzeti viselet és európai divat a reformkortól a kiegyezésig címmel tart előadást, Hampel Katalin pedig egyedi tervezésű ruhakollekcióját mutatja be egy kiállításon. A ruhákon a hagyományokat hűen tükrözve jelennek meg a reformkor díszítő elemei, a sújtás, a zsinór és a paszomány.
    
A Múzeumok éjszakáját a 19. század fegyvereiből összeállított fegyverbemutató, a felsőhámori Kohászati Múzeum gyertyafényes tárlatvezetése, zenei program és a vasárnapig tartó miskolci operafesztivál kísérő programjai színesítik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés