bezár
 

art&design

2014. 06. 18.
Új kiállítások négy szabolcsi városban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új kiállításokat is nyitnak a Múzeumok éjszakája program keretében a mátészalkai, a nyírbátori, a tiszavasvári és a vásárosnaményi közgyűjteményi intézményben szombaton.
A négy szabolcsi múzeum szerdai tájékoztatása szerint Mátészalkán a hortobágyi pásztorok életét és a csodarabbik emlékhelyeit, Nyírbátorban az első világháború fegyvereit és néphagyományait, Tiszavasváriban a vasút történetét és régmúlt évezredek titkait, míg Vásárosnaményban a beregi keresztszemes hímzést bemutató tárlat nyílik.
    
A négy intézményben természetesen az állandó kiállításokat is megtekinthetik a látogatók az éjszakai programban. Vásárosnaményban például nagy érdeklődésre számíthat a Bereg kincsei címet viselő tárlat, amelynek anyagát európai szinten is kiemelkedőnek tartják a szakemberek. A bronzkor és a császárkor régészeti leleteit, illetve a 18. század előtti kor mindennapos használati eszközeit, szerszámait, ékszereit, a vallási rituálék tárgyait, valamint a harcok során használt fegyvereit láthatják az érdeklődők.
    
A mátészalkai Szatmári, a nyírbátori Báthori István, a tiszavasvári Vasvári Pál és a vásárosnaményi Beregi Múzeum szórakoztató programokkal is várja az éjszakai látogatókat. Mátészalkán szombaton több koncertet rendeznek,  a sztárvendég  Keresztes Ildikó előadóművész lesz. A betérőket gasztronómiai bemutató is várja, kóser pálinkákat és borokat, valamint zsidó ételeket, így flódnit és sóletet kóstolhatnak.
    
Nyírbátorban diákszínpadi- és néptáncbemutató, katonadal est és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, akik Szalontai Judit babakiállítását, valamint egy a mezők vadjait, az ég madarait bemutató időszaki kiállítást is megtekinthetnek. A múzeum udvarában pedig gulyást főznek a látogatóknak.
    
Tiszavasváriban régészeti feltárásba, egy ásatásba kapcsolódhatnak be az érdeklődők, illetve három együttes könnyűzenei koncertjén szórakozhatnak.
    
Vásárosnaményban a helyi zeneiskolások adnak koncertet, s rendeznek egy régi szertűz gyújtási ceremóniát, valamint a beregi tájegység híres népi ételeit főzik meg szabadtűzön, illetve sütik a múzeum kemencéjében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés