bezár
 

art&design

2014. 06. 19.
Szent Iván-éji tűzugrás a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tűzugrás, koncert, táncbemutató is lesz a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván éjjelén, június 23-án, hétfőn; az eseményre párokat és egyedülállókat is várnak a szervezők.
Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy az esztendő legrövidebb éjszakáján látványos programmal várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a Szent Iván-éjhez kötődő egykori szláv szokással, a tűzrakás hagyományával és annak mágikus vonatkozásaival.
    
Kiemelte: a nyári napfordulón gyújtott tűzről a régi időkben azt tartották, hogy az megvéd a ködtől, a jégesőtől, az állatokat megóvja dögvésztől, valamint elősegíti a jó termést.
    
Azok pedig, akik a Szent Iván-éji máglya felett átugorják a lángokat, ha egyedül állók, szerelmet varázsolhatnak maguknak, amennyiben viszont már párjuk van, megerősíthetik kapcsolatukat, óvhatják egészségüket, sőt gyermekáldásban is reménykedhetnek az elkövetkezendő időszakban -  fogalmazott Kisgyörgy Tamás.
    
A Szent Iván-éji program a megvilágított Sóstói Múzeumfaluban egy történeti előadással kezdődik: a kiállítóházban Petrilla Attila tanár a valamikori betyárok életéről beszél az akkori beszédstílust utánozva.
    
Az este folyamán nyitják meg a 110 évvel ezelőtt született Szűcs Sándornak, Háromföld krónikásának életét felidéző vándorkiállítást, a tárlat a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban őrzött hagyatékra építve emlékezik a Bihari Sárrét, a Nagykunság és a Hortobágy kutatójára.
    
A máglyát 22 órakor lobbantják lángra, melynek fényénél a skanzen nagyszínpadán koncert lesz Péterfy Bori és a Love Band közreműködésével, majd a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai a Szent Iván-éjszakához kötődő magyar és kelet-európai táncokat járnak el és népszokásokat elevenítenek fel. A program a tűzugrással zárul.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés