bezár
 

art&design

2014. 06. 21.
Világháborús centenárium - Kiállítás a berlini magyar intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hamar véget érő összetűzés ábrándjából világégésbe torkolló első világháború megrázkódtatásait mutatja be a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumának (CHB) Moholy-Nagy Galériája egy médiainstallációs kiállítással, amelyet a térben és időben nagy távolságra lévő helyeket összekapcsoló féregjáratról szóló elméletre alapozva rendeztek meg.
"Mire a falevelek lehullnak, már otthon lesztek" - búcsúztatta a frontra induló katonákat 1914 augusztusában II. Vilmos német császár, akinek buzdításnak szánt jóslata illúziónak bizonyult, hiszen villámháború helyett totális háború és civilizációs sokk következett. Ez a gondolat a fő motívuma a berlini magyar kulturális intézet A nagy ábránd című kiállításának, amely a irodalom, a mozgókép, a fényképészet és a festészet eszközeit használva alakítja át kiállítóteret a jelenkort a száz évvel ezelőtti háború valóságával összekötő féregjárattá.

A német főváros történelmi központjában álló neo bauhaus CHB-épület földszintjén és első emeletén berendezett kiállítás hét installációból áll. Az alapgondolatot a legvilágosabban talán a Solitude című munka mutatja be, amely a fehér háborúként ismert alpesi harcok történetét dolgozza fel.

Az Osztrák-Magyar-Monarchia olaszországi határvidékén, az Alpok több ezer méteres csúcsai körül 1915-től, Olaszország hadba lépésétől állóháború alakult ki. A front mindennapjairól sokáig viszonylag keveset lehetett tudni, de az utóbbi években sorra kerülnek elő maradványok - fegyverek, levelek, elesett katonák mumifikálódott holtteste - az egyik legnagyobb jelenkori probléma, a globális felmelegedés miatt indult gleccserolvadás nyomán.

Baktay Anna Réka és Hitka Viktória installációja ezekből a nyomokból kiindulva alkot egységet a ropogó hóban halálba vonuló katonákról készült korabeli kép- és hangfelvételekből és az egykori csatatér helyén zöldellő turistaparadicsomról készült képekből.

A közép-európai térségre összpontosító kiállításon felhasználták a CHB legutóbbi, Újratárgyalni a békét című centenáriumi projektjének anyagát is, amelyben a trianoni, a Németországgal kötött versailles-i és az Ausztriával kötött saint-germain-i békeszerződést tárgyalták újra egy történelmi-politikai szerepjáték keretében.

A más nemzetek történelme iránti megértést szolgáló programban 18-25 év közötti fiatalok vettek részt. A legfontosabb szabály az volt, hogy a játékosok nem képviselhetik saját nemzetüket és azt a szövetséget, amelynek tagjaként hazájuk harcolt az első világháborúban, így például egy magyar fiatal csak az antant, illetve az antant körül csoportosuló országok valamelyikének küldötteként vehetett részt a tárgyalásokon.

A béketárgyalások majdnem három napig tartottak, és végeredményeként "új békeszerződések" keletkeztek, amelyekben az utóbbi csaknem száz év tapasztalatait mozgósítva például más határokat állapítottak meg, mint a trianoni szerződésben, és másként szabályozták a jóvátételi kötelezettségeket, mint a versailles-i szerződésben. A június 28-án nyíló kiállításon ennek a szerepjátéknak a dokumentációját is felhasználták és bemutatják a tárgyalássorozaton készült dokumentumfilmet is.

A lottóbevételekből kulturális kezdeményezéseket támogató német közalapítvány (Sitftung Deutsche Klassenlotterie) finanszírozásával megvalósult kiállítás kurátora Baksa-Soós Vera, a Moholy-Nagy Galéria művészeti vezetője. A tárlat október 26-ig látogatható, német nyelvű honlapja a grosse-illusion.de címen érhető el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés