bezár
 

art&design

2014. 06. 24.
Siófok helyreállíttatta a Mártírsirató című szobrot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét teljessé vált Siófokon Bors István Munkácsy-díjas szobrászművész Mártírsirató című szobra, amelynek egyik alakját három éve ellopták - számolt be Balázs Árpád polgármester az MTI-nek kedden annak apropóján, hogy az alkotást több mint kétmillió forintból helyreállították.
A bronz szoborkompozíció 3 méteres fekvő férfialakját Siófok Kele utcai temetőjéből lopták el 2011-ben, valószínűleg színesfém tolvajok. A 21 millió forint eszmei értékű alkotás eltűnt része azóta sem került elő, annak ellenére, hogy Siófok polgármestere 500 ezer, míg a rendőrség 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.
    
Az 1971-ben készült szobor ellopott férfialakjának gipszmintáját megőrizték, így a rekonstruálás nem ütközött akadályba. A halott férfi fölé magasodó terhes nőt ábrázoló szobor eredetileg a város Jókai parkjában állt, majd 2001-ben került a temetőbe, ahol három éve a sírkertbe látogatók fedezték fel, hogy megcsonkították az alkotást.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés