bezár
 

art&design

2014. 07. 01.
Kelmék új perspektívában
Koreai és magyar textilművészet találkozása a természetesség jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kelmék új perspektívában A koreai és magyar textilművesség találkozásából páratlan kiállítás tekinthető meg július 10. és 25. között a Koreai Kulturális Központban. Youn Young-sook és Pak Gi-seong alkotásai a hagyományos koreai természetes festési technikákat és a modern textilművészet fúzióját jelenítik meg. Földi Kinga kreációiban a magyar tradicionális és egyéni technikák ötvözésével hoz létre új anyag felületeket és szabásmintákat. A kiállított tárgyak így túllépik a funkcionalitás határait és művészi alkotássá válnak.
A koreai természetes festéssel díszített kelmékből, modern hanbokokból és a koreai népviselet elengedhetetlen darabjából, a világon egyedülálló bélelt zokniból, a poszonból tevődik össze a tárlat egyik fele. Másik felén egyedi ékszerek, illetve szoborszerű, ugyanakkor hordható, meseszerű ruhák jelennek meg, melyekben a hagyományos díszítő technikák, mint a pié vagy a csipkeverés a mai innovatív anyagokkal és gyártástechnológiájával keveredik.

A tárlathoz július 14-én és 15-én workshopok is kapcsolódnak, melyeken a koreai batikolás technikáját próbálhatják ki az előzetesen regisztrált vendégek.

A mai gyorsuló világban egyre többen kezdenek visszatérni a természethez, így a naturális festéssel készült textileknek is van helye a modern textiliparban és divattervezésben, melyet Youn Young-sook és Pak Gi-seon kelméi kiválóan reprezentálnak. A bemutatott ruhaanyagok színezéséhez indigót, szappanfát, gardénia magvakat, filodendront és lac-ot használtak. A 15 különleges textil installációból és ruhadarabból álló kiállítás célja, hogy megmutassa, milyen változatos módon lehet becsempészni a hétköznapokba ezeket a gyönyörű, természetes színeket.

A több ezer éves hagyományokban gyökerező koreai kultúrában kiemelt szerepe van a színeknek, melyek az élet minden területén megjelennek, legyen az öltözködés vagy ételkészítés. Öt szín különösen nagy jelentőséggel bír a koreai emberek életében, mivel ezek a hiedelem szerint védelmet nyújtanak mind a négy égtáj, valamint a Föld közepe felől érkező veszedelmekkel szemben. A keleti filozófiában a következő alapszínek szimbolizálják az égtájakat: kék - kelet, fehér - nyugat, vörös - dél, fekete - észak, sárga - a Föld közepe. Ezek párhuzamba állíthatók az öt alapelemmel is; kék - fa, vörös - tűz, sárga - föld, fehér - fém, fekete - víz. 

A színek mellett egy másik különleges motívum, a poszon is megjelenik. Az egyedül Koreában jellegzetes tradicionális bélelt zokni, vagy más néven poszon népviseletük elengedhetetlen kelléke, melyet férfiak és nők egyaránt viselnek. Jellegzetessége a kissé csúcsos, láb formájú alakja, bővebb lábfej résszel és szárral. Ez a mindennapi élet fontos eleme volt, fokozta a hanbok (koreai tradicionális ruházat) szépségét, és a varrás minősége tükrözte viselőjének társadalmi rangját is. Az elmúlt pár évtizedben Koreában a nyugati ruhák elterjedése háttérbe szorította a poszont, azonban máig fennmaradt, hála a koreai népviselet és divat szerelmeseinek.

A kiállításon a koreai és magyar művészet harmóniája mutatkozik meg azzal, hogy a két nemzet textilművészetének egy szelete találkozik. Földi Kinga a divat és a művészet határterületén dolgozva szoborszerű, hordható, mégis kissé meseszerű ruhákat tervez. Munkái kiindulópontja mindig az anyag, amelyekből különböző tradicionális és egyéni technikákkal izgalmas felületeket hoz létre. Szabásminták nélkül, kísérletezéssel alkot, mivel fontos számára az egyediség és a megismételhetetlenség, ragaszkodik hozzá, hogy egy ruhát csak egyszer készítsen el, megőrizve munkáinak művészi értékét. Munkái inspirációs forrása éppen ezért mindig olyan korstílusokhoz kapcsolódik, melynek formavilága harmonikus formába foglalja burjánzó anyagfelületeit, kollekciói a rokokó kor sziluettjeit idézik, vagy keverékei ázsiai és európai öltözékeknek. Fokozatosan sodródott a divat irányába, míg látásmódjában mindig megmaradt textilművésznek. Tervezéseit kevéssé befolyásolják az aktuális trendek. A tervező ökologikus gondolkodásmódja megnyilvánul a természetes anyagok használatában vagy a szabászati hulladék újrahasznosításában. A természetes anyagok közül kiemelt jelentősége van a hernyóselyemnek. Szépsége, természetes fénye, jó fizikai tulajdonságai miatt évek óta kizárólag ezzel az anyaggal kísérletezik. Munkáit 2007-től a Baharat fantázianév alatt készíti. A Baharat szó fűszert jelent, amely illatos, színes, édes, csípős, minden érzékszervünkre hat, akárcsak a hamarosan nyíló kiállítás.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés