bezár
 

film

2014. 07. 02.
Oscar-díj elárverezéséért perel az amerikai filmakadémia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai filmakadémia beperli Joseph Wright családját, amiért árverésre bocsátották a férfi Oscar-díját, amelyet a My Gal Sal című film színes látványtervéért kapott.
Az 1942-ben átadott Oscar-díj csaknem 80 ezer dollárért (17,7 millió forintért) kelt el a múlt hónapban a Briarbrook aukciósház árverésén.
    
A 2,7 kilogramm súlyú, 33 centiméter magas, jó állapotú szobrot az 1985-ben elhunyt Wright unokaöccse bocsátotta árverésre.
    
Wright 12 Oscar-jelölést kapott pályafutása során, munkáját két Oscar-szoborral jutalmazta a filmakadémia. Mindkét díjat 1942-ben nyerte el Richard Day kollégájával megosztva. A másik díjazott produkció a fekete-fehérben készült This Above All című film volt.
    
1951 óta az Oscar-díjasok és örököseik csak azt követően adhatják el a szobrot, hogy előtte 1 dolláros jelképes összegért felajánlják a filmakadémiának visszavásárlásra. Az akadémia most 79,2 ezer dollár kártérítést követel Wright örököseitől - olvasható a BBC honlapján.
    
Az aukciósház korábban az közölte, hogy az akadémia még az árverés előtt vizsgálódott az ügyben, és tisztázták magukat, mondván a szóban forgó szobrot még 1950 előtt adták át.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
Harmony Korine: Túltolva
Jacques Audiard: Testvérlövészek
Szász Attila: Apró mesék

Más művészeti ágakról

Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés