bezár
 

zene

2014. 07. 02.
Ókovács Szilveszter zenekritika-kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kritikám alul. 365 - Minden lapra egy zene címmel jelent meg Ókovács Szilveszter új kötete, amely a szerző több mint egy tucat orgánumban 2001 óta közreadott zenei kritikáiból válogat. A könyvet szerdán mutatták be Budapesten.
Klasszikus kedvencek 2018.
Ókovács Szilveszter a könyvbemutatón elmondta, hogy a Helikon gondozásában megjelent kötetben a kritikák javított kiadása olvasható. "Alkalmam volt kijavítani azokat a hibákat, amelyeket annak idején az idő szorítása és a mindenkori szerkesztőségi önkény végrehajtott" - fogalmazott a Magyar Állami Operaház főigazgatója a több mint 600 oldalas kötetről.
    
A könyvbemutatón bejelentették: a Fidelio, a Színház.hu és az Operaház jövő évadra kritikaíró pályázatot hirdet fiatal zene- és tánckritikusok számára. A 35 év alatti pályázóknak először egy próbakritikát kell írniuk az új évad első operaházi premierjéről, majd a továbbjutóknak egész szezonon át további elemző írásokat kell készíteniük, amelyeket a Fidelio és a Színház.hu is közöl, egyes írások pedig az Opera magazinban is megjelennek - magyarázta Ókovács Szilveszter.
    
Közönségszavazás és szakmai zsűri értékelése alapján minden hónapban jutalmazzák a legjobb kritikát, az egész pályázat győztese pedig tudósítóként elutazhat az Operaház társulatának 2015-ös japán turnéjára. A Fidelio különdíjat is kioszt, amelynek nyertese a 2015/16-os szezonban a portál állandó kritikusa lehet.
    
A könyvbemutatóval egybekötve beszélgetést tartottak a kritika általános szerepéről és a hazai kritikaírás kilátásairól Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, M. Tóth Géza rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője, Herner Dániel, a Színház.hu portál igazgatója, László Ferenc kritikus és Ókovács Szilveszter részvételével.
nyomtat

További írások a rovatból

Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28
Nick Cave-koncert, Papp László Budapest Aréna, június 21.

Más művészeti ágakról

irodalom

Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt
Balogh Gergő Karinthy nyelvet ölt című kötetének budapesti bemutatója
Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő
Gyerekirodalmi konferencia 2018. november 24.
art&design

Kelet kávézó, hétfő este Kelet kávézó, hétfő este
Kurátori tevékenység: elmélet és gyakorlat határán?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés