bezár
 

art&design

2008. 12. 08.
Egry József és Márffy Ödön: a két legdrágább
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két 20. századi klasszikus, egy Egry József- és egy Márffy Ödön-festmény lett a legdrágábban eladott tétel az Abigail Galéria vasárnap esti árverésén.
A Rakodómunkások, Egry József munkásábrázolásának egyik korai, 1910-es darabja 3,8 millió forintról indult, és 6 millió forinton végzett. Ugyanennyire licitálták 4,6 millió forintról Márffy Ödön 1917-18-as datálású Táborozás című vásznát.

3,6 millió forintos kikiáltási áránál éppen egymillióval adtak többet Batthyány Gyula Keleti mese című, mozgalmas, art deco festményéért. Patkó Károlynak a középkori, itáliai Madonna-ábrázolások ihlette Anyaság című temperaképe pedig 3,2 millió forintról emelkedett 4,2 millió forintra. Megadták a 3 millió forintot A. Tóth Sándor nagyméretű kubisztikus Harmonikásáért. A  kikiáltási áron, 1,9, illetve 1,5 millióért vettek meg két Gyarmathy Tihamér festményt, egy korai, alakos kompozíciót és egy absztrakt alkotást is. 

Más, millió forint fölé értékelt képek csak néhány licitlépcsővel lépték túl kezdő árukat. Így, Mattis-Teutsch János 1930-33-ra datált freskóterve (1,9/2,4 millió forint) a Fohász, Tóth Menyhért expresszív realista korszakának legszebb darabja (1,6/1,7 millió forint),  Scheiber Hugó városábrázolása (1,2/1,4 millió forint),  Román György drámai hatású kompozíciója (1,1/1,3 millió forint), vagy Rippl-Rónai József finom pasztell somogyi tájképe (1,8/2 millió forint).

Az alacsonyabbra árazott tételek közül több elérte, vagy meghaladta a milliós álomhatárt. A feldolgozatlan életművel rendelkező Bálint Rezső posztimpresszionista pasztellképéért 850 ezer forintról 1,2 millióig folyt a licit. Barcsay Jenő szentendrei részletét ugyancsak 850 ezer forintról indították, és 1,3 milliónál ütötték le. Egy nagyméretű Bak Imre vászon lett a legdrágábban eladott kortárs festmény, 1,4 millió  forintos árával.

Robert Marcelt, a magyar származású, Párizsban élő neves fotóművészt éppen az Abigail Galéria vezette be évekkel ezelőtt a hazai műkereskedelembe. Korábbi aukciós rekorddal a háta mögött most egészen 1,1 millió forintig szárnyalt kétrészes, többször kiállított In memoriam Franz Kafka című fotója.  
 
Sikere volt a galéria kedvezményezettjeinek, a külföldön, elsősorban Franciaországban kiteljesedett életművel rendelkező magyar művészeknek. Ney László, Nem's Judith, Stein Anna, Joseph K'dar festményei, Kilár István és Liptay Mátyás szobrai kelendőek voltak.

Vásároltak a gyűjtők, ha nem is nagy pénzekért, klasszikus mesterektől, nagybányaiaktól, posztnagybányaiaktól, XX. század eleji avantgárdoktól és kortársaktól egyaránt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés