bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
CodeEx, avagy életre kelt reneszánsz Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A reneszánsz kori budai udvari életet mutatja be a szegedi Somogyi könyvtárban keddtől látogatható tárlat, amelyen olyan nagy történelmi alakok élethű másával találkozhatnak az érdeklődők, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio vagy éppen Beatrix királyné.
A kiállításon öt képben huszonkilenc figura: férfiak, nők és gyermekek életnagyságú, élethű figurái láthatók kézzel varrt ruhákban, kézzel faragott bútorok között.

Palotás Erika szervező az MTI-nek elmondta: a CodeEx kiállítás a reneszánsz kor háromdimenziós képe, élethű jelenetek mutatják be az akkori életet. A kiállítás megtervezésében történész szakértők vettek részt, az ábrázolásmódokat viselet- és irodalomtörténészek szakmai felügyeletével végezték, a kivitelezési munkákat szobrászok és jelmezkészítők, kalap- és parókakészítők segítették.

A figurák a filmes világban használatos szilikon technológiával készültek, amellyel az igazi bőr felületekhez megdöbbentően hasonló eredményt értek el. Orvosi műszemek és szőr-, valamint hajbeültetéssel a bábuk minőségben a nyugat-európai vagy az Amerikában látható panoptikumok színvonalát mutatják. Leonardo fejét például másfél hónapig "szőrözték". Az anyag összeállítását hat hónapos kutatómunka előzte meg.

A budavári kultúrát bemutató tárlat egy három lépcsős kiállítás első anyaga, a második ütemben Beatrix gyermekkórusa és az igazságszolgáltatás mutatkozik majd be, a harmadikban pedig a középkori szakmákat szeretnék megismertetni a közönséggel - mondta el Palotás Erika.

Hozzátette: a panoptikum műfaja világszerte nagyon népszerű, a különböző műveltségi szintű és különböző korú embereket is képes megszólítani akár már óvodás kortól. Az egyes jelenetek élethelyzetei színes történelemórákra, oktatásra is alkalmasak, sőt korcsoportra szabott tematikus tárlatvezetést is igényelhetnek a látogatók. A kiállítás Kiskunfélegyháza után érkezett Szegedre, majd februártól már Gyulán láthatja a közönség.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés