bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
Negyvenéves a számítógépes egér
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenéves a számítógépes egér 1968. december 9-én mutatták be a mai számítógépes egerek ősét. Az ötletgazda az idén 82 éves Douglas C. Engelbart, a kaliforniai Stanford Egyetem kutatóintézetének (SRI) munkatársa. Napra pontosan negyven éve egy San Franciscó-i konferencián mutatta be találmányát, amely nemigen hasonlított modern utódaihoz: egy ormótlan fadoboz volt az alján kerékkel, a tetején pedig egy nagy piros kattintógombbal.
A szakzsargonban mutatóeszköznek nevezett készüléket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megbízásából fejlesztették ki. Az egér elnevezés is az SRI-ben született, az ősegeret megépítő Bill English, az intézet főmérnöke használta először egy 1965-ös tanulmányában. Egy ötgombos billentyűzet is tartozott hozzá, amely hamar eltűnt a haszontalan találmányok süllyesztőjében.

Az egér Engelbart 1970-es szabadalmi leírása szerint "X-Y helyzetjelző képernyős rendszerhez". Nem ő gazdagodott meg belőle, mert a 3,541,541 sorszámon bejegyzett találmány szabadalmi oltalma lejárt, mielőtt meghódította a világot.

Engelbart és két egér 1984-benAz elsők között Steve Jobs ismerte fel a lehetőségeket, amelyek a számítógép-perifériák családjába tartozó eszközben rejlettek. Az informatikai legendárium szerint az Apple alapítójának 1979-ben a Xerox Szilícium-völgyi kutatólaboratóriumában megmutatták a mai személyi számítógépekre megszólalásig hasonlító Alto modellt, amelynek egérvezérlésű grafikus felhasználói felülete úgy megihlette az akkor még csak 23 éves fiatalembert, hogy a megoldást átemelte az Apple fejlesztéseibe. 1983-ban aztán megjelent az Apple Lisa, egy évvel később pedig az első Macintosh, amelynek sikere révén az egér bevonult a számítógépek alaptartozékai közé.

Az IBM-gépekkel kompatibilis első egérmodellt a svájci Logitech dobta piacra 1985-ben. A cég százmilliomodik készüléke 11 évvel később kelt el. A kilencvenes évek második felétől, a Windows 95 operációs rendszer megjelenése után az egérhasználat robbanásszerűen terjedt tovább. Az ötszázmilliós határt 2003-ban érte el a Logitech, és az eladások száma idén decemberben, az ősegér születése után negyven évvel meghaladta az egymilliárdot.

A találmány bemutatójának keddi évfordulóján a kaliforniai Szilícium-völgy krémje ünnepélyes fogadással tiszteleg Douglas C. Engelbart előtt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés