bezár
 

art&design

2008. 12. 10.
Látogatócsúcs a bécsi Van Gogh-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az utóbbi évek látogatócsúcsát állította fel az Albertina bécsi múzeum Vincent Van Gogh-kiállítása, amely háromhónapos nyitvatartás után hétfőn zárta be kapuját.
A múzeum kedden kiadott tájékoztatója szerint 589 180 érdeklődő volt kíváncsi a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának műveire. Az utóbbi éveket tekintve a Dürer-tárlat örvendett hasonló népszerűségnek, 2003-ban több mint 470 ezren keresték fel azt a tárlatot.

Minden idők látogatócsúcsát az "Álom és valóság" elnevezésű kiállítás tartja, amelyet 1985-ben 622 ezren néztek meg - igaz, jóval hosszabb ideig volt megtekinthető, mint most a Rajzolt képek című Van Gogh-tárlat.

A rendkívül gazdag és egyedülálló, szeptember ötödikén megnyílt kiállítás keretében a holland mester száz rajzát és ötven festményét mutatták be a nagyközönségnek. A múzeum igazgatója, Klaus Albrecht Schröder a világ összes Van Gogh-gyűjteményét megkereste, hogy a nagyszabású tárlat anyagát összeállítsa. Az előkészületek éveken át zajlottak, az eredmény nem is maradt el: az alpesi ország történetének "legdrágább" tárlata került tető alá.

A művész híres festményei mellett számos, kevésbé ismert rajzait is megcsodálhatták az érdeklődök. Annak idején a tárlatot beharangozva a múzeumigazgató elmondta, hogy a rajzok nem pusztán csak egyszeri betekintést engednek a művész munkásságának egészébe, hanem a grafikai alkotások vonalvezetései érthetőbbé teszik magukat a festményeket is, és új megvilágításba helyezik őket. A vezérgondolat kidomborítása érdekében a kiállítást úgy rendezték be, hogy ugyanazoknak a motívumoknak rajzban és festményben megörökített változatai szembeállíthatók és összevethetőek voltak egymással.
A kiállítás ideje alatt naponta több mint hatezren keresték fel az Albertinát. Az óriási érdeklődésre tekintettel a múzeum 21.00 óráig meghosszabbította az amúgy 19.00 óráig tartó nyitvatartási idejét.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés