bezár
 

art&design

2008. 12. 11.
Megy a pénz a képzőművészetre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csak úgy röpködtek a milliók, a tízmilliók az Erdész és Makláry Fine Arts téli aukcióján kedd este a Néprajzi Múzeumban. Bőven licitált a nagyszámú közönség, és nagyon sok tételre volt vételi megbízása és telefonos érdeklődője is a galériának. A 207 tételt csaknem kivétel nélkül elvitték, és 84 alkalommal koppant millió forint feletti összegen a kalapács. Ezen belül nyolc számjegyű összeget hét alkalommal ütöttek le.
Igaz, eleve magas árakat rendeltek a kivételes anyaghoz, amelyben számos franciaországi, amerikai életművel rendelkező, világhírűvé lett magyar művész alkotását kínálták. Olyan festményeket és kisplasztikákat lehetett megvenni, amelyeket a nemzetközi műtárgypiacon is nagyon magasan mérnek.

A legtöbbet, a Franciaországban alkotó Reigl Judit 1959-60 közötti Tömbírás sorozatának egyik óriás képéért adták. A fekete, fehér és narancs színekkel operáló műért 13 millió forintról indult a licit, és meg sem állt 28 millió forintig. A másik Reigl Judit kép, a színfoltokból és körvonalakból konstruált Ember című 1969-es vászon 17 millió forintért ért célba.

Moholy-Nagy László akvarellel színezett tusrajza lett a második legdrágábban eladott kép, éppen tízmillióval toldotta meg 8 millió forintos kikiáltási árat a gyűjtő, aki elvitte. Komoly összegekért, 3,4 illetve 3-3 millió forintért cserélt gazdát három Moholy-Nagy vintage (korabeli nagyítású) fotó is.

Hét művel szerepelt az aukción Mattis Teutsch János, akinek két, szín és vonalritmusból komponált képét is 13-13 millió forintért vitték el, míg egy akvarell tájképéért 7 millió forintot adtak, egy kis bronzáért pedig 4,4 millió forintot.

13 millió forintért vette meg egy gyűjtő Csernus Tibor Caravaggio művészete által inspirált újklasszicista festményét, az 1983-as Csendélet szilvákkal című, nagyméretű vásznat. Két további Csernus kép is elérte az 5,5, illetve a 2, 6 millió forintos leütést.

Hantai Simon pliage technikájú (a vászon hajtogatásával és festésével a batikoláshoz hasonló eljárás) festményéért 6,5 millió forintról egészen 12 millióig licitálták. Egy még 1946-ban, Magyarországon készült, s Hantai főiskolás társait ábrázoló csoportkép 8,5 millióért talált gazdára.
A francia mezőnyből magas áron mérték Sándorfi István, Rozsda Endre, Réth Alfréd festményeit, Miklós Gusztáv, Csáky József, Beöthy István szobrait.

Rekordárat ért el két fotó is, egy párizsi utcarészlet André Kertésztől és egy négyrészes sorozat Robert Marceltől egyaránt 2,4 millió forinton kelt el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés