bezár
 

art&design

2008. 12. 13.
Thomas Ruff fotográfiái a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Thomas Ruff német kortárs fotográfus csaknem 200 művét felvonultató tárlat látható szombattól Budapesten, a Műcsarnokban. A Retrospektív címet viselő, február közepéig nyitva tartó kiállításon portrék, aktok és gépeket megörökítő fotók mellett csillagászati képeket és kinagyított újságképeket is láthatnak az érdeklődők.
A Műcsarnok célja, hogy bemutassa a kortárs művészet legnagyobb mestereit - hangsúlyozta Petrányi Zsolt kurátor, a Műcsarnok igazgatója, a kiállítást bemutató pénteki sajtótájékoztatón. Thomas Ruff munkásságát méltatva kiemelte, hogy rendkívül érdekes, a fényképpel, a fényképezéssel kapcsolatos, előremutató, filozofikus kérdéseket megfogalmazó életműről van szó, amely - reményei szerint - inspirálni fogja a magyar művészeti közeget.
    
A kurátor felhívta a figyelmet arra, hogy a tárlatot, amelyen a fotográfiák alatt Thomas Ruff saját véleménye, gondolatai is olvashatók, a művésszel közösen állították össze, a fotográfus a képek elrendezésében is közreműködött. 
    
Thomas Ruff a sajtóbemutatón megjegyezte: a kiállítás címe ellenére nem szívesen hívná a tárlatot retrospektívnek, mivel sokkal több munkája van annál, mint amit a Műcsarnokban láthat a közönség, inkább az "összegzés" szót használná szíve szerint. 
    
A kiállított anyagról szólva elmondta: vannak a képek között olyan analóg munkák, amelyeket "lefordított" digitális alkotásokra és vannak olyan képek is (images) amelyeket nem lehet fotográfiának nevezni.
    
Az utóbbira említette példaként Petrányi Zsolt a művész legújabb alkotásai közé tartozó, Zycles címet viselő sorozatot, amelyben számítógépes program segítségével létrehozott, vászonra nagyított "öntörvényű" vonalak, görbék láthatók. 
    
A német művész kiállításán megjelenik a magyar főváros is: a fotográfiák között szerepel egy budapesti szocreál házat ábrázoló kép, mivel a művészt Magyarországon főként az építészet kezdte érdekelni - mutatott rá a kurátor, hozzátéve, hogy a sajtóképek között van háborús anyag is, rakétakilövést és leomlott New York-i épületeket is láthat a közönség.
    
Petrányi Zsolt tájékoztatása szerint a tárlat egyedi, ebben a formában nem utazik tovább, maguk a képek azonban tavasszal Olaszországban és Ausztriában is láthatók lesznek majd.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Jon Watts: Pókember: Idegeben
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés