bezár
 

art&design

2008. 12. 13.
Az utolsó szegedi "sörösök" portréi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A régi Szeged utolsó sörkereskedőit ábrázoló festmények kerültek egy nem szokványos üzlet keretében a Móra Ferenc Múzeumba: az eddigi tulajdonosok az értékes portrékért mindössze két jubileumi, Deák Ferenc arcképével díszített 20 forintos érmét kértek - tájékoztatta a sajtót az intézmény sajtóreferense.
Medgyesi Konstantin elmondta: ilyen alku korábban nem köttetett a közgyűjtemény falai között. A múzeumi szakemberek azonban hajlottak a megállapodásra, mert mindenképpen szerették volna megszerezni a kalandos sorsú festményeket.
    
A régi Szeged utolsó sörkereskedői, Hutter Károly és Myk Margit az író és szegedi múzeumigazgató Tömörkény István oldalági rokonai voltak, így a róluk készült portrékat a család generációkon át őrizte. Most az unokák ajánlották fel a múzeumnak az alkotásokat. A helytörténeti értékű ritkaságokért cserébe csupán jelképes összeget, két darab húsz forintos pénzérmét kértek: a feltételük pedig mindössze az volt, hogy azok előoldalán Deák Ferenc portréja legyen. Az intézmény természetesen megszerezte a 2003-ban kibocsátott első napi veretű, forgalomba soha nem került becses érmeket a nagylelkű adományozók számára - így a csereüzlet létrejött.
    
A leszármazottak egyébként a festményekre a 1967-ig az Oskola utcai lakásban, majd Gyulán, végül utoljára a dédunoka budapesti lakásában vigyáztak. A családi legenda szerint egyébként Károly nagyapa arcképét, mint "osztályidegen személy" ábrázolását a házkutatásokat végző szovjet katonák lőtték keresztül. A II. világháborút Szegeden átvészelt, megrongált portrékat közben már restaurálták.
    
Hutteréknek a Palánk városrészben, a mai Oskola utcában működő palackozó üzemük a város és környékének legrégibb, legszámottevőbb vállalkozása volt. Több mint ötven éven át egészen a II. világháborús front közeledtéig működött. Számos hazai sörgyár, így a Kőbányai Első Magyar Részvény Serfőzde és a Dreher Serfőzde készítményeit továbbították Hutter feliratú üvegekben főleg a Délvidékre. A cég foglalkozott bor, konyak, pálinka és pezsgő nagykereskedelmi forgalmazásával is.
    
A most közgyűjteménybe került festményeket az egykori Nyilasy Sándor-tanítvány, a tehetséges Balogh Margit (1898-1965) szegedi portréfestő készítette még 1920-ban, illetve 1924-ben. A képadományok a múzeum több mint 130 darabot számláló Balogh Margit-hagyatékát gyarapítják tovább. A válogatott kollekció egyébként a mára szinte elfeledett művésznő végakarata szerint halála után, 1965-ben került az intézmény birtokába.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés