bezár
 

art&design

2008. 12. 14.
Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben címmel jelenik meg az EDGE Communications műgyűjtőket bemutató ingyenes sorozatának legújabb darabja, amely 14 olyan külföldi gyűjtőt vonultat fel, akinek kollekciójában magyar alkotások is fellelhetők.
 A kiadványt megjelentető cég tájékoztatása szerint a neves gyűjtőkről szóló, portréfotókkal és reprodukciókkal gazdagon illusztrált cikkekből kiderül, milyen indíttatásból döntenek a külföldi művészetbarátok magyar művészek munkáinak megvásárlása mellett, és hova helyezik a magyar képzőművészetet a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci közegben.
    
Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete gyűjteményében például Aba-Novák Vilmos, Nemes-Lampérth József és Vaszary János egy-egy remekműve is megtalálható, a volt nagykövet ugyanis azt vallja, "igazán csak a művészetén és kultúráján keresztül érthető meg egy ország".
    
A kiadványban szerepel Arturo Schwarz író-művészettörténész is, aki a dadaizmusról és szürrealizmusról szóló művészettörténeti alapműveket jegyez, Kirk Brown, aki az 1956-os forradalom emlékére az Egyesült Államokban nagy jelentőségű kiállítást rendezett, valamint Roland Riz olasz szenátor és jogászprofesszor is.
    
A gazdasági és design lapok mellékleteként, illetve galériák által terjesztett füzet érdekessége, hogy a válogatásban szereplő külföldi gyűjtők véleményt mondanak arról is: milyen jelentősége van és milyen lehetne a magyar művészetnek a nemzetközi színtéren. Kirk Brown szerint például "optimisták lehetünk a magyar művészetet illetően, hiszen a tisztulási folyamat elindult a műkereskedelemben, és magyar műveket gyűjtenek ma már a világ számos pontján". 
    
A kommunikációs cég sorozatában a Kortárs magángyűjtők, a Vállalati gyűjtemények és a Kortárs magángyűjtők 2008 című kiadványokat követő Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben című füzet borítóján az ismert kortárs művész, Bernát András festményének egy részlete látható. A kiadványt készítői a magyar művészet külföldi népszerűsítésében meghatározó szerepet vállalt, nemrégiben elhunyt szakemberek, Néray Katalin, a Ludwig Múzeum volt igazgatója és Rozsics István műkereskedő emlékének ajánlják.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés