bezár
 

art&design

2008. 12. 18.
Vasvári Anna karikatúrái a kArton Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pályáját egykor divattervezőként kezdő, a '60-as '70-es években főként a nőket kifigurázó karikatúráival híressé vált Vasvári Anna (1923-1990) rajzaiból, valamint fényképekből és régi divatalap-kivágásokból látható tárlat csütörtöktől Budapesten, a kArton Galériában.
Vasvári Anna divatrajzolóként dolgozott a II. világháború után, aztán a Ludas Matyi című újsághoz került, ahol az 1950-es évek elején politikai vicceket kellett gyártania a Magyar Dolgozók Pártja útmutatásai alapján mások mellett Titóról, az akkori amerikai elnökről, Harry Trumanról vagy a belső ellenségről, a kulákokról. A tárlaton a rajzok mellett szerepel az a halvány gépelt másolatban megmaradt utasítás, amely megszabta, milyen politikai témákról, politikusokról kellett viccelődnie Vasvári Annának.
    
A szervezők összegzése szerint a művész 1950-es évek második felétől szabadon alkothatott és rajzainak legtöbbje ma is találó. Állandó rovata volt Női dolgok címen, a sorozat alapján film is készült, amely 1964-ben a bécsi filmhéten díjat nyert. 
    
Az 1960-1970-es években már egy ország mulatott szellemes, pontos rajzain, ötletein. Tollhegyre tűzte a női és férfi tulajdonságok, kapcsolatok fonákságait. A tárlaton külön téma a párkapcsolat az udvarlástól a válásig; szerepel a Gondolkodó című szobor női megfelelője, amint a szobortalapzaton ülve, kendőbe kötött fejjel azon töpreng, hogy mit főzzön. 
    
Az 1960-as és 1970-es években elterjedt uniszex divatot is kifigurázta a művésznő, amikor a fiúk hosszú hajat növesztettek, a lányok pedig nadrágban jártak. Egyik mulatságos ötletét megvalósították a szervezők, s akárcsak a rajzon, a próbababán is egy korabeli banánszoknyát láthatnak az érdeklődők férfiinggel és nyakkendővel. Emellett napszemüvegek, sapkák, az 1960-as és 1970-es évekből származó kalapok színesítik a tárlat anyagát.
    
A január 31-ig látogatható kiállításon a finoman megrajzolt divatrajzok mellett a divatot "szurkáló" karikatúrák a kivonatát adják egy-egy korszak módijának. A rajzon megelevenedő, magas sarkú csizmában botladozó nő szavai - "tegnap láttam egy nőt, aki egyedül is tudott járni" - most is aktuálisak - közölte a kiállítóhely.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés