bezár
 

art&design

2008. 12. 19.
Leonardo da Vinci rajzai egyik remekművének hátoldalán?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán - jelentette be csütörtökön a párizsi múzeum.
A France 2 francia közszolgálati televízió híradójának beszámolója szerint az alig látható rajzokat akkor vette észre a Louvre egyik muzeológusa Leonardo da Vinci festményének hátoldalán, amikor azt egy laboratóriumi vizsgálat miatt leemelték a helyéről. Amit ő egy lófejnek és egy koponyarészletnek vélt látni, arról jelenlévő kollegái először úgy gondolták, hogy csak piszokfoltok.
    
Az infravörös vizsgálat azonban igazolta a muzeológust, sőt egy harmadik, szabad szemmel nem látható rajzot is kimutatott. Ezen az alig 15 centiméteres képen a báránnyal játszó gyermek Jézus felsőteste látható. Ez utóbbi rajz hozható egyértelműen összefüggésbe a festményen magán is megjelenő kisdeddel és báránnyal.        
    
Vincent Pomarede, a Louvre főmuzeológusa szerint a rajzok egyértelműen Leonardo da Vinci stílusában készültek, de hogy tényleg a mester készítette-e őket, arra majd csak alaposabb vizsgálatok után lehet biztos választ adni. 
    
A Louvre szerint mindenképpen kivételes felfedezésről van szó, mert festmények hátoldalán nagyon ritkán szoktak rajzokat találni. Leonardo da Vinci esetében pedig még soha nem fordult elő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés