bezár
 

art&design

2008. 12. 21.
Hitler közelében állították ki Anna Frank figuráját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyszer már lefejezett Adolf Hitler-bábu mellett pár méterrel állították ki Anna Frank viaszfiguráját Madame Tussaud berlini panoptikumában.
A náci haláltáborban meggyilkolt lány egy asztalnál ül és éppen naplóíráshoz készül. A figurát az amszterdami Tussaud-panoptikum kölcsönözte a berlininek, péntektől látható a náci vezértől néhány lépésnyire. "Szerencsére nem ugyanabban a teremben kaptak helyet" - nyilatkozott Thomas Heppener, a berlini Anna Frank központ igazgatója.
    
A viaszfigura körüli térben egy kiállítást rendeztek be, amely a lány és családja történetét mutatja be - írta online kiadásában a Die Welt című német napilap. A tárlat anyagának összeállításában közreműködött Heppener intézete. "Nagyon helyes, hogy a Tussaud-panoptikum társadalmi, történelmi témákkal is foglalkozik" - mondta az igazgató.
    
Anna Frank németországi holland zsidó családban született 1929-ben. A zsidóüldözés elől a család Amszterdamba költözött, és amikor bevonultak a nácik, Anna saját házukban elrejtőzött. 1942 és 1944 között vezetett naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről. A rejtekhelyet 44-ben a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték, és Anna nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette. Csodálatos módon fennmaradt naplója 1947-ben jelent meg először. Azóta milliók olvasták a világ számos nyelvén.
    
A lány figurája a második náci vonatkozású szenzáció a németországi Tussaud-panoptikumban. Az első Hitler viaszfigurája volt, amelyet a panoptikum július eleji megnyitásakor szabályosan lefejezett egy berlini férfi. A restaurált figurát szeptemberben helyezték vissza, azóta egy vastag üvegfal védi.
    
Az egykori náci vezér viaszbábujának kiállítását egyébként nagy tiltakozási hullám előzte meg, de a panoptikum vezetése ragaszkodott a tervhez. Végül beleegyeztek abba, hogy Hitler fölé egy magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűneit, a látogatóknak pedig megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés