bezár
 

art&design

2009. 01. 14.
Kiállítás Londonban a 100 évvel ezelőtti Magyarországról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marianne és Adrian Stokes festőművészek 100 évvel ezelőtti magyarországi utazásain készült tájképekből és portrékból összeállított kiállítást nyitott meg hétfő este a Londoni Magyar Kulturális Központban Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki a Tanulás és technológia elnevezésű nemzetközi fórum kapcsán tartózkodik a brit fővárosban.
A londoni intézetnek egyúttal ez volt az évnyitó tárlata. A 100 éves útikönyv 75 illusztrációjából 25-30 darabot láthatnak az érdeklődők - mondta el Takács Ildikó Katalin intézetigazgató. 
    
Az angol Adrian Scott Stokes (1854-1935) brit akadémiai tájképfestő és osztrák felesége, Marianne, aki főként portrékat készített, 1905 és 1909 között ötször járt Magyarországon. A neves festőművész párnak vannak képei Nagy-Britannia híres múzeumaiban, így például a Tate Galleryben is Londonban, de Kanadában, Franciaországban, Németországban, Dániában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megtalálhatók festményeik a nagy gyűjteményekben.
    
Az 1909-ben kiadott útikönyvet a helyszínen festett tájképekkel, illetve portrékkal illusztrálták. A kötetet Adrian Stokes írta és szerkesztette, s a Magyarországot bemutató képeket a feleségével együtt készítette. Ezáltal a könyv értékes kordokumentum is - jegyezte meg az igazgatónő.
    
Érdekességként hozzáfűzte, hogy a kiállítás kurátora Magdalen Evans, az alkotók ükunokahuga. A különleges tárlat január 20-ig tart nyitva a londoni magyar intézetben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés