bezár
 

art&design

2009. 01. 15.
Képes ponyva, de nem regény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ponyva címmel 27 magyar textil- és festőművész kiállítására invitál csütörtökön az óbudai Textilmúzeum a Városligetbe, a Magyar Alkotóművészek Házába.
Vajk Éva, a Textilmúzeum igazgatónője mintegy 200 négyzetméter összméretű ponyvát osztott ki a tárlatra meghívott 27 művésznek azzal, hogy szabad kezet kapnak a felület megmunkálásához. Ők mindannyian dolgoztak már ponyvára, vászonra - mondta el Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás kurátora.
    
A Textilmúzeum nemcsak a textília történetével foglalkozik, hanem tematikus tárlatokat is szervez a témakörben. Ilyen volt például az Úti kárpitok vagy a Szabadvászon című is. A múzeum munkatársa, Orosz Diána kutatási területe pedig a ponyva, s több évig készítette elő ezt a tárlatot - tette hozzá a kurátor.
    
A művészek közül M. Novák András festő régi nyomott textilmintákat kollázstechnikával festett föl a ponyvára "zord realitással". Polgár Csaba festő és textilművész szintén kollázstechnikát alkalmazott, úgy fogta föl a ponyvát, mint táblaképet és vad gesztusokkal festette meg képpé. Szyksznian Wanda grafikusművész Térkép című munkáján arannyal festette meg azt a helyet, ami fontos neki: teret, hidat, folyót, házat, mindezt rálátásos perspektívából. Kortárs művészek ihlette képek, felszabadult munkák születtek a rusztikus, gyűrött, koszos felületű ponyván - összegezte Szepes Hédi.
    
A kiállítás február 8-ig tart nyitva az Olof Palme sétány 1. alatt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés